Novo istraživanje:

73,3 posto stanovnika podržalo ulazak BiH u Europsku uniju

13.07.2023.
u 17:11

Vijeće ministara BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici Informaciju Direkcije za europske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stajališta građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju", provedenog u svibnju i lipnju ove godine na uzorku od 1200 ispitanika na razini cijele BiH.

Više podrške u FBiH

U razdoblju provedbe istraživanja 73,3% ispitanika je podržalo ulazak BiH u Europsku uniju, što je za 4,1% manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ulazak u Europsku uniju je podržalo 86% ispitanika iz Federacije BiH, 50,6% ispitanika iz Republike Srpske i 71,5% ispitanika iz Brčko distrikta BiH. Najviše ispitanika, i to 36,3%, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala dok 30,5% njih izdvaja jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4% poštovanje zakona i propisa. Istodobno, unapređenje infrastrukture razlogom podržavanja navodi 9,1% ispitanika. Više od polovice ispitanika (52,7%) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5% ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 % odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija. Na pitanje koja je reforma nužna za unapređenje svakodnevnog života bh. građana gotovo polovica, ili 46,6%, ispitanika je navela borbu protiv korupcije, 18,3% smatra kako je nužna reforma sudova i tužiteljstava, 17,6% ispitanika je navelo potrebu smanjena poreznih opterećenja, 10,3% ispitanih nužnom smatra reformu socijalnog sustava, a tek njih 4,9% je navelo reformu javne uprave. Najviše ispitanika (50,7%) smatra da bi najveću korist оd ulaska BiH u EU imali mladi, а 16,3 % odgovorilo je kako će to biti političari. Ukupno 40,9% ispitanika smatra kako politizacija prосеsа integriranja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, što je više za 1,8% u odnosu na godinu ranije, dok je nespremnost za promjene kao razlog navelo 23,3% građana, navodi se u istraživanju.

Imenovanja i pozicije

Vijeće ministara BiH imenovalo je jučer Zdravka Kašikovića za zamjenika direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, koji je najbolje rangirani kandidat nakon završene procedure javnog natječaja sukladno Mišljenju Agencije za državnu službu BiH. Prethodno je ove dužnosti razriješena Ljubica Kozić zbog isteka mandata. Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovani su Predrag Jović za direktora i Renato Knežević za tajnika s posebnim zadatkom – savjetnika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, kao najbolje rangirani kandidati nakon završenog javnog natječaja koji je provela Agencija za državnu službu BiH. Dužnosti direktora ove uprave razriješen je dosadašnji direktor Goran Perković zbog isteka mandata. S obzirom na to da na javnom natječaju nije bilo uspješnih kandidata za radno mjesto zamjenika direktora, za v. d. zamjenika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja imenovana je Adela Bileš-Bektaš do okončanja natječajne procudure, a najduže na razdoblje od tri mjeseca, dok je dosadašnji zamjenik direktora Seid Uzunović razriješen dužnosti zbog isteka mandata. Agencija za državnu službu zadužena je da žurno raspiše natječaj za zamjenika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, navedeno je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije