savjetnik

7 savjeta liječnice što morate napraviti prije određivanja masnoća u krvi

27.08.2021.
u 08:23

Kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti

Međutim to je i tvar koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma. Kolesterol prisutan u svakoj živoj stanici ljudi i životinja jer je esencijalni metabolit, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog podrijetla,. Sastavni je dio stanične membrane, sudjeluje u metaboličkim procesima u izmjeni tvari, služi za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona, te vitamina topivih u mastima kao i za sintezu vitamina D, prekursor je žučnih kiselina koje služe u probavi i apsorpciji masti. Ako su vrijednosti kolesterola povišene postaju rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Hiperlipidemije ili povećane masnoće u krvi mogu se podijeliti na nekoliko načina. S obzirom na promjene u metabolizmu masti dijele se na primarne i sekundarne. Primarne su uzrokovane prirođenim nasljednim greškama metabolizma masti u organizmu, od kojih je najvažnija obiteljska hiperkolesterolemija. Sekundarne hiperlipidemije nastaju kao popratna pojava nekih bolesti, kao posljedica uzimanja nekih lijekova, ili kao posljedica debljine i pretilosti.

Koje su normalne vrijednosti kolesterola?

Preporučene vrijednosti kolesterola su:

• Ukupni kolesterol • LDL kolesterol • HDL kolesterol > 1,0 mmol/l za muškarce,  odnosno > 1,2 mmol/l za žene

Razlozi povećane razine kolesterola u krvi:

• Obiteljska sklonost
• Nepravilna prehrana
• Prekomjerna tjelesna masa i debljina

 

7 savjeta liječnice što morate napraviti prije određivanja masnoća u krvi

1. 2 tjedna prije vađenja krvi hranite se uobičajeno, ali izbjegavajte promjene u tjelesnoj težini

2. 48 sati prije vađenja krvi nemojte se teže fizički umarati i izbjegavajte intenzivnu tjelovježbu, ne konzumirajte alkohol

3. 24 sata prije vađenja krvi uzimajte uobičajene obroke hrane, ali ne premasne

4. 12 sati prije vađenja krvi nije dopušteno uzimati hranu, piti kavu, čaj, sokove niti pušiti. Dopušteno je piti samo običnu vodu.

5. Uzmite svoje uobičajene lijekove u propisano vrijeme osim ako vam nije drukčije savjetovao liječnik

6. Nemojte uzimati nepropisane lijekove, biljne lijekove i suplemente ili dodatke prehrani bez prethodnog savjetovanja s liječnikom jer bi takvi preparati mogli utjecati na rezultate nalaza.

7. Vađenje krvi je najbolje obaviti u jutarnjim satima , savjetuje dr. Jelena Muslim, specijalist kardiologije, Poliklinika Perić-Staničić

Ključne riječi
krv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije