bezbrižniji blagdani

7 načina da se pripremite za Božić - ne trošite u studenom

blagdani
Dreamstime
29.10.2016.
u 20:44

Kako biste si olakšali prosinac, ideja je da se počne štedjeti u studenom. Pokušajte izbjeći sva svoja iskušenja i tako na malim promjenama uštedjeti dovoljno

Ako ne želite bankrotirati u prosincu zbog dodatnih troškova na hranu, ukrase i darove počnite štedjeti u studenom. Vjerojatno ste jedna od većine Hrvata koji ne primaju trinaestu plaću niti dobivaju božićnicu, a ako čak i to dobivate šanse su svejedno velike da ćete potrošiti previše u prosincu i uvaliti svoj kućni budžet u duboke nevolje, piše 24sata.hr. 

Cilj svega je u studenom ne trošiti ništa, ili zanemarivo malo. Studeni je tako u inozemstvu, uz već poznatu etiketu "studeni bez brijanja" dobio još jedan nadimak - "studeni bez trošenja".

Trik je u tome da trošite novac samo na nužne stvari, a one se svode na: 
- račune
- hranu
- prijevoz do posla
- troškove vezane uz zdravlje
- krediti/stanarina. 

Evo kako uspješno štedjeti u studenom: 

Otklonite iskušenja - ako dobivate na mail obavijesti o popustima u omiljenim dućanima, kliknite unsubscribe u studenom. Tako ćete sva ta iskušenja svesti na minimum.

Isplanirajte velike događaje - imate li krstitke, vjenčanja, rođendane razmislite na čemu možete uštedjeti. Nemojte kupovati novu haljinu ili cipele, budite kreativni s onim što već imate u ormaru. Tako ćete ipak uštedjeti dio novca. 

Kuponi i kartice - Budući da je ovo mjesec štednje iskoristite sve što možete, a to se posebno odnosi na kupone i bodove na karticama koje imate. To je također novac, a ako ga ne iskoristite, bit će bačen.

Kuhajte što više - Što god kupite vani, uključujući i obična peciva znači da trošite dodatni novac. Pokušajte doručak, večeru i užinu pronaći u onome što već imate doma, umjesto kupovanja u pekari. 

Smanjite broj kava u kafićima - Ako ste jedni od onih koji dnevno piju barem dvije do tri kave u kafiću, to znači da mjesečno potrošite od 240 do 600 kn na kavu (ako uzmemo u obzir cijene kave 8 i 10 kn). Kavu koju kupite u dućanu od 250 grama za cca 15 kuna možete piti tjedan dana. 

Hodajte - studeni bi trebao biti topal, pa ako možete pokušajte izbjeći plaćanje javnog prijevoza, taksi pa čak i paljenje auta. To je također dodatni novac koji ćete uštedjeti, a hodanjem ćete puno pripomoći svom zdravlju.

Hrana na poslu - nosite si ono što spremite doma, bilo da je riječ o sendviču ili kuhanom jelu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije