IZBORI U KREŠEVU

62 posto glasova dobio je kandidat HDZ-a BiH

kreševo
Foto: VL FOTO
02.12.2013.
u 10:00

Kandidati za načelnika Kreševa su bili Radoje Vidović (HDZ BiH) i Željko Puljić (HDZ 1990). Oba su kandidata iz istog mjesta - Deževice kod Kreševa. Vidović do sada bio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH

Radoje Vidović iz HDZ BiH novi je načelnik općine Kreševo. Ukupan broj izašlih birača je 1812. Prema prvim sinoćnjim podacima nakon zatvaranja birališta, Vidović je dobio 1123 ili 62 posto od ukupnog broja glasačkih listića. Željko Puljić iz HDZ 1990. dobio je 634 glasa ili 35 posto glasova. Nevažećih je bilo 3 posto glasova. Uvjerljivo veći broj glasova Vidoviću je osiguralo poziciju načelnika općine. U izbornom stožeru HDZ-a BiH sinoć je vladalo slavljeničko ozračje. Uz obitelj i prijatelje, na fešti su bili i brojni stranački dužnosnici na čelu s Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, a među prvima Vidoviću je čestitao Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. “Odmah nakon slavlja idemo raditi”, poručio je novoizabrani načelnik Kreševa. Kao prioritet u svojem predstojećem trogodišnjem mandatu naveo je oporavak kreševskoga gospodarstva. “Gospodarstvo je prioritet, a odmah nakon toga su infrastrukturni projekti, prije svega projekti cestovne infrastrukture”, kaže Vidović.

A najvažniji projekt cestovne infrastrukture nakon rata u Kreševu je gradnja ceste Kreševo- Tarčin koja će Kreševljacima put prema Hercegovini i moru, odnosno susjednoj Hrvatskoj, skratiti za oko 40 kilometara. Za završiti je ostalo još 1,7 kilometra ovog cestovnog pravca. “Drugi projekt cestovne infrastrukture po važnosti je sanacija regionalne prometnice Kreševo - Kiseljak koji ostaje naša žila kucavica”, kazao nam je sinoć novoizabrani načelnik Kreševa. Vidović je najavio i više ulaganja u sport i kulturu, a posebno će se kaže voditi briga o najmlađima. Svako novorođeno dijete je dobrodošlo, a općina će mu nastojati osigurati barem simboličnu jednokratnu pomoć. Vidović na poziciju načelnika općine Kreševo dolazi s dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH koji će novog čelnika, prema najavama, dobiti u idućih 15 dana. Na brojne upite zašto se odrekao primamljivije pozicije u Domu naroda, Vidović jednostavno odgovara. “Moje Kreševo mi je važnije”.

Zanimljivo je da je upravo zahvaljujući Radoji Vidoviću u javnost izašla priča o zloupotrebi poticaja u poljoprivredi čelnika Boljitka, odnosno kupovine glasova proračunskim sredstvima namijenjenim poljoprivredi u FBiH kojim se trenutačno bave najviša pravosudna tijela BiH. Žitelji Kreševa jučer su birali načelnika općine iz razloga jer su prijevremeni izbori raspisani jer je Zdravko Miličević iz Narodne stranke “Radom za boljitak” inače jedini načelnik iz ove stranke izabran na lokalnim izborima 2012. u BiH podnio ostavku. Povlačenje s pozicije načelnika Miličević je obrazložio osobnim razlozima i nemogućnošću da za Kreševo napravi više s 1,3 milijuna sredstava u proračunu koji je nazvao sirotinjskim. S druge strane, objasnio je Miličević, poduzeća u njegovu i vlasništvu njegove obitelji trpjela su štetu. Miličevićevi politički protivnici smatraju da su razlozi njegove ostavke druge prirode te da bi se njima mogla pozabaviti i pravosudna tijela.

Obojici kandidata zajedničko je podrijetlo, obojica su iz prognaničkog sela Deževice poznatog po vrelu sv. Jakova Markijskog. Mnogi Kreševljaci su jučer u šali komentirali da Deževice biraju načelnika te da su Deževice jedino mjesto u općini Kreševo koje će svakako dobiti načelnika, samo je bilo pitanje hoće li to biti Vidović ili Puljić. Po riječima Bose Bošnjaka, predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, sva su birališta u Kreševu otvorena na vrijeme, a proces glasovanja protekao je bez problema. Za izbore je bilo registrirano ukupno 4473 birača. Relativno mala izlaznost obilježila je izbore za načelnika općine Kreševo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije