Amila Omersoftić

6.400 štediša potražuje oko 25 milijuna eura

11.05.2017.
u 12:43

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić izjavila je danas da je Slovenija odbila vratiti štednju štedišama Federacije BiH čija je štednja bila konvertirana u privatizacijske certifikate, bez obzira na to što su certifikati poništeni od Ustavnog suda FBiH i nisu se mogli koristiti u privatizaciji.

Omersoftić je danas na konferenciji za medije pojasnila da je u listopadu prošle godine Slovenija objavila da ima podatke o štedišama iz BiH i pokrenula postupak verifikacije potraživanja.

Jedan dio štediša dobio je informativni obračun i uplatu štednje, jednom dijelu štediša nedostaje potpuna dokumentacija, poput, promjena adresa, ulica.

- Ključni problem je ipak, što je Slovenija odbila vratiti štednju štedišama iz Federacije BiH čija je štednja bila konvertirana u privatizacijske certifikate u FBiH - naglasila je Omersoftić.

Riječ o 6.400 štediša iz BiH koji potražuju oko 25 milijuna eura štednje.

Navela je da prema slovenskom zakonu, štediše moraju pokrenuti upravni spor u Upravnom sudu u Sloveniji, iako ustavna tužba ne predstavlja efikasan lijek, većina štediša je takve tužbe poslala u Sloveniju.

- Sada im Upravni sud Slovenije traži da u roku od 20 dana, što je jako kratak rok, angažiraju u Sloveniji punomoćnika i da svaki od njih uplati 148 eura sudske takse kao preduvjet da se njihova tužba razmatra – rekla je Omersoftić i dodala da štediše nemaju novac za vođenje sporova, te da će o svemu obavijestiti Europski sud za ljudska prava u Stazburu.

Govoreći o štednji kod srbijanskih banaka, kazala je da mnoge štediše koje su u prosincu 2015.godine predale aplikaciju, još nisu dobile nikakvu informaciju.

Podsjetila je da Srbija inzistira da štediše dostave original štedne knjižice i drugu dokumentaciju, kao i potvrdu je li štediša iskoristio svu ili dio štednje. Štediše koje nemaju originalna dokumenta, kao što je štednja knjižica, morat će svoju štednju dokazivati u sudskom postupku.

Naglasila je i to da svaki štediša mora osobno podnijeti prijavu potraživanja u Srbiji.

Štediše se pouzdaju u Europski sud za ljudska prava u Strazburu koji je prošle godine donio presudu kojom je Slovenija obvezna bh. i hrvatskim štedišama isplatiti staru deviznu štednju koju su imali u Ljubljanskoj banci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije