NISTE JEDINI

5 razloga zašto ste stalno gladni

jesti
Thinkstock
04.04.2017.
u 08:21

Ako se vaša prehrana pretežito temelji na ugljikohidratima, ne čudi ako stalno imate osjećaj gladi i čim pojedete već razmišljate o idućem obroku.

Stalno imate osjećaj gladi, bez obzira koliko često u danu jedete, hrana vam je uvijek na pameti?

Postoji opravdan razlog zašto je to tako, kažu stručnjaci. Točnije, njih pet. 

Jedete puno ugljikohidrata

Ako se vaša prehrana pretežito temelji na ugljikohidratima, ne čudi ako stalno imate osjećaj gladi i čim pojedete već razmišljate o idućem obroku. Ako ste večerali ugljikohidrate, vrlo je velika mogućnost da ćete cijeli dan nakon toga osjećati glad, iako ste redovito jeli, poručuje Shona Wilkinson iz NutriCentra.  Ugljikohidrati se brzo apsorbiraju u obliku šećera i nagli porast glukoze u krvi uzrokuje otpuštanje inzulina. Šećer brzo "nestaje" i ostavlja osjećaj gladi. Kako biste ovo izbjegli, večerajte obrok koji sadrži proteine, poput ribe ili bijelog mesa i zeleno povrće. 

Nedovoljno spavate

Neredovit san i premalo sna izravno utječe na osjećaj gladi, ali i na izbor namirnica. Osobe koje su umorne češće su gladne, ali i biraju nezdrave namirnice, odnosno fast food. Nedostatak sna snizuje razinu hormona leptina koji suzbioja osjećaj gladi i povisuje razinu hormona grelina koji potiče apetit. Upravo zbog ovog hormona mnogi ne uspijevaju smršavjeti i riješiti se neželjenih kilograma.  

Ne pijete dovoljno tekućine

Poznato je kako ne mnogi ne piju dovoljno tekućine i osjećaj žeđi zamijene za glad. Stručnjaci stoga savjetuju kada osjetite glad, prvo popijte čašu vode i pričekajte pola sata kako biste bili sigurni da vaše tijelo traži hranu. velika je vjerojatnost da će se taj osjećaj "gladi" nakon što se napijete vode, nestati i da ste zapravo samo bili žedni. 

Oni dani u mjesecu

Žene u drugom dijelu ciklusa, nakon ovulacije, imaju izraženiju želju za jelom i to se nastavlja sve do mjesečnice. Kako se ne biste prejedali, birajte namirnice koje sadrže proteine. Jedite sjemenke, ribu, voće, vlaknastu hranu, orašaste plodove...

Jedete za dvoje

Mnoge trudnice imaju izgovor "jedem za dvoje" i posežu za mnogo nezdravih namirnica. U trudnoći je bitno birati zdrave namirnice kako bi se beba uredno i zdravo razvijala. Nemojte jesti puno šećera, masnih namirnica, fast fooda, sladoleda kao da sutra ne postoji... Voće, zeleno povrće, riba neka budu okosnica vaše prehrane. Ako vas hvata češći osjećaj gladi, posegnite za nekom zdravom namirnicom s kojima ste opremili svoju kuhinju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije