pripazite

5 navika loših za zdravlje koje čine mnogi ljudi koji rade za računalom

Rad od kuće
123rf
30.01.2021.
u 21:02

Pandemija koronavirusa u potpunosti je promijenila naš način života, a jedna od promjena koju je sa sobom donijela je i rad od doma.

Mnogi su urede zamijenili vlastitom dnevnom sobom, a sva ona maštanja o tome kako je rad od doma dio posla iz snova pala su u vodu. Za rad od doma često trebamo veću koncentraciju, bolji dnevni plan te čelične živce kako bismo se obranili od raznih distrakcija. Ako uz sve to imate i djecu, rad od doma postaje znanstvena fantastika. No brigama tu ipak nije kraj. Kad govorimo o tehničkom dijelu, postoje brojne pogreške koje svi neprestano ponavljamo kada sjedimo za računalom, a one se mogu događati bilo da radite od doma ili iz ugodnosti svog ureda, piše ljepotaizdravlje.hr. U nastavku saznajte o čemu se točno radi.

Zaboravljate treptati

Gledanje u računalo nekad traje satima, a mnogi ne primijete da nedovoljno trepću. Kako biste izbjegli gadne posljedice po oči, svakih 15 minuta lagano zaklopite oči te ih otvorite bez žurbe. Za dodatan odmor očiju, ali i glave, sklonite pogled s monitora te pogledajte u drugom smjeru na barem 30 sekundi.

Imate previsoku tipkovnicu

Previsoka tipkovnica zahtijeva držanje ruku u neprirodnom položaju te time povećava šansu za obolijevanje od tendinitisa te sindrom karpalnog tunela. Kako biste izbjegli rizik od navedenih sindroma, nemojte raditi na tipkovnici koja je viša od tri centimetara.

Ne pijete dovoljno vode

U uredima je temperatura često previsoka, a nedovoljno često zračenje dovodi do toga da je zrak iznimno suh. Kako biste svom organizmu pružili dovoljno hidratacije, pijte dovoljno vode.

Ne ustajete sa stolice

Sjedenje na jednoj stolici u istom položaju tijekom cijelog radnog vremena utječe iznimno loše na zdravlje vaših kostiju. Pokušajte stolicu zamijeniti loptom za pilates, redovito se dižite, a u trenucima kada imate višesatnog posla koji zahtijeva sjedenje za stolom – razgibavajte stopala, ruke te se dignite na nekoliko trenutaka pa ponovno sjednite.

Stopala vam ne dodiruju pod

Iznimno je bitno da vam stopala dotiču pod te da se ne saginjete previše ako radite za (prijenosnim) računalom. Takvo (nepravilno) držanje iznimno je loše za vaše zdravlje. Neka vaše računalo bude dovoljno visoko, stopala na podu ili na osloncu za noge koji se brine za to da sjedite u dobrom položaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?