proputovanje kroz BiH

20 đakona posjetilo Mostar: Upoznavanje budućih mladomisnika s crkvenim institucijama

Foto: KT
1/4
02.03.2021.
u 17:21

Biskup Palić je pozdravio đakone te ih potaknuo kako bi dopustili Isusu da ih "nahrani kruhom života, otvori oči i razlomi svoju riječ".

U sklopu zajedničke Đakonske pastoralne godine, koja se upriličuje na razini Biskupske konferencije BiH, 20 đakona uključenih u ovaj program su, 1. ožujka, boravili u Mostaru.

Prva točka pohoda Gradu na Neretvi bio je Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM-a te susret s provincijalom fra Miljenkom Štekom nakon čega je uslijedilo razgledanje samostana i tamošnjih znamenitosti.

Nakon kratkog odmora i okrjepe đakoni su pošli u obilazak Caritasa hercegovačkih biskupija, katedrale Marije Majke Crkve te su se susreli s upravom Provincije Svete Obitelji Školskih sestara franjevki Krista Kralja.

Kruna dana bila je večernja sv. misa u Centru Emaus u Bijelom Polju kraj Mostara. Euharistiju je u tamošnjoj kapelici predslavio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić uz koncelebraciju, između ostalih, provincijala fra Miljenka te kanonika i profesora na KBF-u u Sarajevu dr. mons. Pave Jurišića, piše Nedjelja.ba. 

Na početku mise biskup Palić je pozdravio đakone te ih potaknuo kako bi dopustili Isusu da ih "nahrani kruhom života, otvori oči i razlomi svoju riječ".

U prigodnoj je propovijedi najprije protumačio misna čitanja te se potom izravno obratio đakonima ističući kako ih je Bog od njihova rođenja "ali kako kaže psalmista, još iz majčine utrobe pripremao za vaše poslanje, koje vam Crkva povjerava i koje će vam povjeriti".

"Imajte na umu da učenje i vježbanje hoda za Kristom ima jednu oznaku koja se zove trajnost, baš poput obraćenja, i završava onim trenutkom, kad ćemo svoje oči zatvoriti ovoj zemaljskoj stvarnosti, a otvoriti ih u blaženom gledanju Boga licem u lice", rekao je mons. Palić te istaknuo kako će njihov put, danas kao đakona, sutra kao svećenika biti put sigurnosti vjere i Božje nazočnosti, ispunjenosti, ali i odricanja.

"Poslani smo, draga braćo, biti pastiri, ali ne da razgonimo stado, nego da ga okupljamo; ne da onu ranjenu ovcu ostavimo ili svojim postupcima dokrajčimo, nego da je uzmemo na svoja ramena i nosimo; ne da zazivamo s neba sumpor i munje zatora i prokletstva, nego svjedočiti Božju ljubav i milosrđe", rekao je mostarsko-duvanjski biskup koji je na kraju zaželio da euharistija "u kojoj uvijek kušamo ljepotu Božjega milosrđa i praštanja, i na kojoj nas Krist hrani sobom, bude izvorom snage za naš život, za naše poslanje i za našu svetost".

Inače, u sklopu zajedničke Đakonske pastoralne godine đakoni će od 1. do 4. ožujka biti na proputovanju kroz BiH. Cilj ovoga putovanja jest upoznavanje budućih mladomisnika s pojedinim crkvenim institucijama u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?