OBLJETNICA ATENTATA

15 godina se traži Leutarov ubojica

'jozo leutar ubojstvo'
Foto: ''
16.03.2014.
u 09:50

Nakon zadobivenih teških ozljeda Leutar je preminuo 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu

Tko je počinio atentat? Tko je nalogodavac? Koji su razlozi, motivi bili da se bomba postavi pod službeni automobil? Pitanja su na koja odgovora nema ni 15 godina nakon ubojstva doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara. Vlasti i ministri se mijenjaju, suci, tužitelji također, ali nijedan od njih nije iznio točne podatke o ubojicama i nalogodavcima ubojstva Joze Leutara. Na godišnjicu atentata položit će se vijenci, obaviti protokolarni dio, dat će se neka izjava za medije, ali nitko nije zagrebao u dubinu iz koje bi se izvadili pravi počinitelji i razlozi za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH. Spomenimo da je atentat na Jozu Leutara izvršen 16. ožujka 1999. godine u 7.50 sati u sarajevskom naselju Ciglane, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava.

Nakon zadobivenih teških ozljeda Leutar je preminuo 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu. Istragu o ubojstvu je proveo američki FBI i MUP Federacije BiH. Nakon Leutarove smrti organizirano je jedno montirano suđenje čiji je rezultat bio poltičko-medijska blamaža. Vrhovni sud Federacije BiH je nakon dvije i pol godine, koliko je trajala političko-pravosudna farsa, oslobodio Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića od optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra unutarnjih poslova Federacije BiH. Odvjetnik Josip Muselimović postavio je nekoliko važnih pitanja u tekstu za “Večernjak”.

Kako je iz početne dokumentacije nestao film koji je snimila osoba iz osiguranja američkog Veleposlanstva i službena torba iz doministrova vozila? Kako je nestao geler izvađen iz glave ubijenog doministra Joze Leutara kad je bio smješten na Intenzivnom odjelu KBC-Sarajevo. Odvjetnik Muselimović ide korak dalje i postavlja nekoliko logičnih pitanja na koje ni danas nema odgovora. Zašto je MUP FBiH u samom početku postupka isplatio 20.000 KM odabranom svjedoku prije nego se znalo što će on kazati i što će svjedočiti? Zaštićeni svjedok nalazio se na izdržavanju kazne kao izvršitelj kaznenih djela silovanja, itd. Ako je Vlada FBiH preuzela obvezu isplatiti iznos od milijun maraka po pravomoćnom okončanju postupka, zašto je MUP FBiH 26.4.2001. (još nije bila donesena ni prvostupanjska presuda!) uputio dopis Ministarstvu financija FBiH i zatražio isplatu iznosa od 500.000 KM? Predstavnici međunarodne zajednice uključeni su u rad na ovom predmetu i očekuju da se sredstva u iznosu od 500.000 KM prebace na poseban račun otvoren kod Raiffeisen banke. Što je bilo sa sredstvima u iznosu 500.000 KM, zašto je zaštićenom svjedoku isplaćen i iznos od 250.000 KM i, konačno, komu je isplaćeno preostalih 250.000 KM?

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
13:30 16.03.2014.

isao sam na posa i bio sam sdruge strane semafora i pozdravio ih u autu a oko nas je bilo policije ka u prici i odjednom, udar ,i policija nas usmjerava na drugu cestu,sve pripremljeno ranije vec ,i zna see tko je to napravio samo se prave pametni

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije