Prepoznajte simptome

12 znakova koji upozoravaju da bi moglo biti nešto više od obične prehlade

prehlada lijecenje
24.12.2023.
u 13:41

Prepoznajte simptome koji razlikuju običnu hunjavicu od gripe, upale pluća, alergija, bronhitisa ili sinusitisa

Simptomi koji ne prolaze ili se pogoršavaju često ukazaju da nije riječ samo o običnoj prehladi koju ste mislili prehodati. Posjetite liječnika ako se simmptomi ne smire u roku od nekoliko dana. Također obratite pozornost na ovih 12 situacija:

1. Brzo pogoršanje

Kada ste prehlađeni, simptomi poput začepljenog nosa ili kihanja počinju polako i postupno se pogoršavaju. Simptomi gripe obično pogađaju vaše tijelo iznenada i vjerojatno će biti puno jači, piše Ordinacija.hr

2. Drhtavica

Drhtanje je znak da vam temperatura raste. Drhtavica nije tipičan znak prehlade – ona je rani znak infekcije i visoke temperature. Češći su kod gripe, upale pluća ili COVID-19.

Nije isključeno ni da je riječ samo o prehladi, obzirom na to da su neki ljudi jednostavno skloniji visokim temperaturama.

3. Bolovi u tijelu

Uz prehladu možete imati lagane bolove u tijelu, ali oni jači obično su znak da imate gripu ili COVID-19. To je zato što se kratkotrajna bol u mišićima često javlja uz temperaturu.

4. Teško disanje

Ak vaše disanje zvuči poput zvižduka to je znak ozbiljnije infekcije poput upale pluća ili bronhitisa, osobito ako se to događa dok ležite. Zviždanje također može biti znak anafilaksije, ozbiljne alergijske reakcije na nešto što ste pojeli ili ugriz insekta.

5. Iskašljavanje sluzi

Možda imate blag, dosadan kašalj od prehlade, ali ako iskašljavate sluz iz dubine prsnog koša to može biti znak bronhitisa ili upale pluća, pogotovo ako ima krvi. COVID-19 obično uzrokuje suhi kašalj, ali ponekad može izazvati iskašljavanje sluzi.

6. Umor

Osjećaj da nemate energije ili apetita tipičan je simptom gripe – rjeđe je uzrokovan prehladom. To također može biti znak COVID-19, upale pluća ili infekcije sinusa, što je uobičajeno, ali ozbiljnije od prehlade.

7. Bolno grlo

Blaga bol je tipičan simptom prehlade, a ponekad i gripe. Trebalo bi nestati nakon što ozdravite. Ali vrlo bolna upala grla koja se brzo javlja može biti znak upale grla. To je bakterijska infekcija koju treba liječiti antibioticima, za razliku od virusnih prehlada i gripa.

8. Glavobolja

Mnogo toga može uzrokovati glavobolju, ali rijeđe obična prehlada. Može biti znak infekcije sinusa, ali bolni sinusi mogu biti uzrokovani peludnom groznicom ili rinitisom.

9. Stezanje ili bol u prsima

Ovo je simptom ozbiljnije respiratorne infekcije, poput bronhitisa. Zbog toga možete osjećati stezanje u prsima ili će vam biti teško duboko udahnuti. Oštra bol u prsima, koja se pogoršava kad kašljete, može biti znak upale pluća, a stezanje u prsima čest je simptom astme. Odmah potražite liječničku pomoć za bilo kakvu bol ili pritisak u prsima jer to također može biti znak stanja opasnih po život poput srčanog udara ili krvnog ugruška u plućima.

10. Kratak dah

Prehlada može uzrokovati vrlo začepljen nos, što malo otežava disanje, ali pravi nedostatak zraka znak je nečeg ozbiljnijeg. To je čest simptom astme ili pogoršanja kronične opstruktivne bolesti pluća, a također može biti posljedica ozbiljne infekcije, poput bronhitisa, upale pluća ili COVID-19.

11. Pritisak u uhu, licu ili oku

Ako osjećate pritisak u ušima, to može značiti da imate infekciju sinusa. To također uzrokuje bol i pritisak oko očiju, obraza ili čela koji se pogoršava kada se sagnete. Ako osjećate punoću u jednom uhu, to može biti simptom infekcije uha.

12. Simptomi koji ne prolaze

Simptomi gripe mogu biti loši, ali obično se poboljšaju unutar nekoliko dana. Prehlada može trajati i do 10 dana, ali simptomi upale pluća mogu trajati i mjesec dana ili dulje.Oni COVID-19 ili bronhitisa mogu trajati nekoliko mjeseci u ponekim slučajevima. Odmah nazovite svog liječnika za svaki novi ili pogoršani simptom kako bi se mogla postaviti prava dijagnoza i dobiti pravo liječenje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije