Umjetnost na ulicama

12 novih murala se oslikava u Mostaru

08.09.2021.
u 15:58

U tijeku je 10. jubilarni Street Arts Festival u Mostaru, koji je posljednjih nekoliko dana pravo utočište za sve ljubitelje ulične umjetnosti. Umjetnici iz SAD, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na dvanaest lokacija u gradu slikaju murale, točnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

„Pozivamo sve zainteresovane da prate našu mapu murala na kojoj smo obilježili sve lokacije gdje ovaj tjedan umjetnici iz cijelog svijeta slikaju.“ rekli su organizatori festivala.


U četvrtak 09.09.2021. u Parku Zrinjevac će se odigrati cirkuski performans pod nazivom „Zemlja cirkusija“ koju će za naše najmađe sugrađane/ke odigrati zagrebački Cirk Prozor kolektiv. Performans počinje u 18.30h. U petak, 10.09.2021. će se dogoditi performans iznenađenja koji su osmislili arhitekti, umjetnici i dizajneri iz Austrije i Italije, pored igrališta Stare gimnazije.

Za vikend je planiran bogat sadržaj za one koji su ljubitelji hip-hop i graffiti kulture. Graffiteri iz cijelog regiona će crtati graffite ovog vikenda u naselju Sjeverni logor te na još nekoliko lokacija u gradu. U petak uveče 10.09.2021. će ovaj događaj dopuniti nastup hip—hop dvojca Whoo See i nastup lokalnih DJ S.One i Mayer-a, na Hamam Stage-u sa početkom u 20h, ovaj događaj se održava u partnerstvu sa Open City festivalom.

U subotu se festival seli u prirodu, te će u Lazy Bar Blagaju u popodnevnim satima početi zabava na kojoj će brojni DJ puštati glazbu.
U ponedjeljak je događaj pod nazivom „Kafa na zidiću“ oraspoložio Mostarce/ke uz druženja, zajedničkog ispijanja kafe i slušanja sevdaha. Za sevdah je bila zadužena Tijana Bašić. Ove nedjelje, 12.09.2021. će još jedan ovakav događaj biti upriličen u Parku
Nobelovaca uz lokalnu muzičku podršku Anje i Zlaje. Festival će zatvoriti događaj „Mostar story – Artis talk“ sa lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u ponedjeljak, 13.09.2021. u 17h u Centru za kulturu Mostar.

Do sada je u sklopu festivala održano spektakularno otvaranje na kojem je upriličeno prvo 3D mapiranje Starog mosta. Autor ovog jedinstvenog performansa je Irfan Brković. Nakon ovog performansa DJ JAMIIE, rezident DJ berlinskog Watergate-a je zabavila sve prisutne. U subotu je u OKC Abrašević održana lutkarska predstava. „Jednooki Džo“. Predstava je nastala 2020. godine u sklopu umjetničke rezidencije Javorwood Festivala. Idejni kreator, stvoritelj lutka Đepeta je reditelj Saša Peševski, a lutkarka je glumica Ida Keškić.

Ključne riječi
Art

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije