650 godina prvog spomena "Prozor"

11. kolovoz proglasiti danom općine Prozor-Rama

Prozor-Rama
FENA
11.08.2016.
u 17:05

Juričić kaže kako su oni, kao općina i oranizatori, ukazali povjerenje znanstvenicima kako bi svojim znanstvenim i stručnim prilozima osvjetlili srednjovijekovnu Bosnu, Ramu, plemićki grad Prozor, te vrijeme vladanja kralja i bana Tvrtka...

U organizaciji općine Prozor-Rama, danas je u Domu kulture te općine upriličen znanstveno-stručni simpozij "Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“.

Simpozij je održan u poodu 650 godina prvog pisanog spomena Prozor u Rami, a 27 autora, znanstvenika iz raznih oblasti, izložilo je svoje radove, te se na taj način znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame.

Znanstveno-stručni skup, prigodnim govorom otvorio je Josip Juričić, pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama.

- Imao sam čast svečano otvoriti današnji skup na kojem je 27 autora i znanstvenika, analiziralo povelju koju je ban Tvrtko prvi Kotromanić, prije 650 godina, odnosno 11. kolovoza 1366. godine, izdao svom vojvodi Vukcu Hrvatiniću za vjernu službu. Znamo da je 650 godina jedno vrlo dugo razdoblje. Riječ je o razdoblju koji nije baš dobro rasvijetljeno u našoj povijesti, i danas smo imali priliku naučiti nešto što ranije nismo znali, i to će sigurno doprinijeti jednom boljem razumijevanju svoje povijesti ali i sadašnjosti - kazao je Juričić u izjavi za Fenu.

Dodao je kako su oni, kao općina i oranizatori, ukazali povjerenje znanstvenicima kako bi svojim znanstvenim i stručnim prilozima osvjetlili srednjovijekovnu Bosnu, Ramu, plemićki grad Prozor, te vrijeme vladanja kralja i bana Tvrtka, kao i krstjane, crkvu bosansku, ramske stećke, grb Rame, te vinogradastvo, ali i veze Rame sa nekim dalmatinskim gradovima, a posebno za Zadrom i Trogirom.

Pored spomenutog, autori su također izlagali radove na teme kao što su Rama u vremenima Turske i Austrijske vladavine, vrijeme Kandijskog rata, te u promjenama režima i procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja pa sve do danas.

Fra Tomislav Brković, gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit i član organizacijskog odbora današnjeg simpozija kazao je kako su oni još 2014. godine u svome franjevačkom samostanu na Šćitu, imali inicijativni odbor, kada su se dogovorili da organiziraju međunarodni znanstveni skup bosanski ban Tvrtko "Pod Prozorom u Rami".

- Organizirajući ovaj znanstveni skup pokušali smo pridonijeti jednoj inicijativi koja već dugo godina djeluje u Rami, a glavni povod je 650 godina prvog spomena "Prozor". Drugi pak razlog jeste da pokušamo preko političkih predstavnika općine Prozor-Rama promijeniti datum obilježavanja dana općine, s blagdana Male gospe na današnji dan, s obzirom da u ovom podneblju žive Hrvati-katolici i Bošnjaci-muslimani, a blagdan Male gospe je isključio katolički. Na taj način bi današnji datum, 11. kolovoz, slavili zajedno i Hrvati-katolici i Bošnjaci-muslimani kao obljetnicu - kazao je Brković.

Emir Filipović, docent na odsijeku za povijest na Filozofskom fakutetu u Sarajevu, i jedan od predavača na današnjem skupu, govorio je o grbu Rame, te heraldici, kao i o tome kako je grb Rame kroz povijest, često mijenjan i miješan sa grbom Bosne.

- Današnji simpoziji je od velikog značaja, ne samo za općinu Prozor-Rama, već i za širu akademsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, ali i za sve one ljude koji prate akademske aktivnosti koje zanima prošlost, i za one koji su ljubitelji povijesti. Ovakva okupljanja predstavljaju jedinstvenu priliku da se čuje nešto novo do čega se došlo u struci, u znanosti i nešto što je otvoreni podiji kako bi se razmijenila određena mišljenja, te da znanstvenici rasprave o određenim temama. Sam povod današnjeg skupa je jedna vrlo plemenit gesta, a to je da se 11. kolovoz proglasi danom općine Prozor-Rama. Nadamo se kako će uspjeh ovoga skupa, dovesti da to formalno i pravno bude provedeno kroz opće spise, te da se ova obljetnica, kada je Prozor prvi put spomenut u povijesnim dokumentima, uzme kao dan općine - kazao je Filipović u izjavi za Fenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije