PRVI PUT U BiH

Vijećnici ostali bez plaće jer su blokirali rad Općinskog vijeća

kiseljak
VL FOTO
01.10.2010.
u 09:15

Vijećnici SDA i Stranke za BiH mjesecima nisu dolazili na sjednice, ali su uredno primali naknade za rad. Od sada to više neće biti moguće

Iako od svibnja prošle godine bojkotiraju rad Općinskoga vijeća Kiseljaka, odnosno više od godinu dana ne dolaze na sjednice, sedam bošnjačkih vijećnika, pet iz SDA i dva iz Stranke za BiH, niti jedan mjesec nisu propustili podići vijećničke, kao i naknade za klubove stranaka. Samo u proteklih godinu dana naplatili su skoro 70 tisuća maraka. Uvjerljivo najviše novca naplatio je Muhamed Emšo, predsjedatelj OV-a Kiseljaka, koji je redovito primao plaću u neto-iznosu od skoro 900 maraka te mu je u samo proteklih godinu dana iz općinskoga proračuna isplaćeno 10.800 KM. Ostalih šest bošnjačkih vijećnika koji se također nisu pojavili ni na jednoj sjednici u proteklih je godinu dana primalo po 250 KM paušala, a sve skupa isplaćeno im je 18 tisuća KM. Više od samih vijećnika, za nerad su plaćeni klubovi stranaka. Za Klub vijećnika SAD mjesečno je isplaćivan iznos od oko 2100 maraka, a Klubu vijećnika Stranke za BiH od oko 1200 KM. Kad se ova dva iznosa pomnože s 12 mjeseci, dobije se podatak od 25.200 KM za Klub vijećnika SDA te 14.400 KM za Klub vijećnika Stranke za BiH, što kad se zbroji daje iznos od 39.600 maraka. Sve skupa, sedam je vijećnika za nerad u protekloj godini dobilo 68.400 maraka.

Na posljednjoj sjednici vijećnici u Općinskom vijeću koje, usprkos opstrukcijama SDA i Stranke za BiH, nesmetano radi, odlučilo je blokirati isplatu naknada onima koji neopravdano ne dolaze na sjednice. Ovakav je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a BiH jednoglasno prihvaćen, a u izradi je novi pravilnik koji će i zakonski urediti ovu oblast. “Mi smo tražili pojašnjenje od Središnjeg izbornog povjerenstva što učiniti. Oni su nam rekli da sami reguliramo ovu oblast, i mi to i radimo”, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

Ramljak naglašava da je nedolazak bošnjačkih vijećnika na sjednice potpuno neopravdan. Podsjećamo, sjednicu su napustili još u svibnju prošle godine jer su im zasmetala hrvatska obilježja u vijećnici, a tražili su i izmjenu datuma obilježavanja Dana općine i naziva ulica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?