Stravični detalji

Vidjeli smrt cijele obitelji: Dječaci razgovarali sa psihologom

'04.07.2011., Pavlovac - U teskoj prometnoj nesreci kod Slunju tri su osobe poginule, jedno je dijete u kriticnom stanju. Navodno medju poginulima ima i djece.  U nesreci su sudjelovala dva osobna aut
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
1/3
06.07.2011.
u 12:00

Dječaci nakon očeve smrti nisu imali posebnu zaštitu. U Centru za socijalnu skrb rekli su da nitko od obitelji Miškić nije bio u njihovu tretmanu

Ajme meni, što će biti s mojom djecom? Pa ti dečki su se jedva smirili nakon što im je poginuo otac, a sada su opet sve ponovno morali preživjeti – rekao je kroza suze o svojim unucima nakon nesreće u Pavlovcu djed Franjo Neralić na pragu svoje kuće u Nikšiću kraj Slunja.

Ožiljci u srcima dječaka

Dvojica dječaka od pet i devet godina preživjela su već dvije teške prometne nesreće. U prvoj im je poginuo otac, a u drugoj su bili svjedoci stravične smrti strica, strine i desetogodišnje sestrične. Dječaci su iznimno teško ozlijeđeni, no izvan su životne opasnosti. Najnovije su to vijesti iz Opće bolnice Karlovac, nakon stravične nesreće koja se prije dva dana dogodila nedaleko od Slunja, na staroj Ličkoj magistrali.

– Mlađi dječak ima prijelome obaju natkoljenica i operiran je kako bi se ozljede što je moguće bolje saniralo. Vezano uza starijeg, zbog specifičnosti ozljeda lica, odlučili smo prebaciti ga u Zagreb, u Klaićevu bolnicu, gdje će nastaviti liječenje. Njihova majka ima nagnječenje mozga i krvarenje u mozgu, no stanje joj je stabilno – izvijestio je dr. Nedjeljko Strikić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Unatoč optimističnim prognozama za Mariju Miškić i njezina dva sina, oporavak će zasigurno biti dug i složen. Iako će rane vjerojatno zarasti, postavlja se pitanje kakvi će ožiljci ostati u srcima dvojice malih dječaka koji su, ne svojom krivnjom, bili već dva puta svjedoci pogibije svojih najbližih.

Iako puni tuge i gorčine zbog stradanja, uz djeda Franju i drugi članovi obitelji upozoravali su na brojne propuste sustava koji su se pokazali u njihovu slučaju. Tako najstarijim Neralićima slunjska Hitna služba nije mogla doći na intervenciju u kuću i dati im sredstvo za smirenje jer nije imala vozilo. O smrti sina, snahe, unuke te teškom ozljeđivanju još troje najbližih, doznali su posredno, od prijatelja i rođaka, a ne od policije. Ni mladi članovi obitelji Miškić, nakon što im je lani u svibnju poginuo otac, nisu imali posebnu zaštitu. I u Centru za socijalnu skrb u Vrbovcu, gdje žive Miškići, rekli su nam da nitko od obitelji nije bio u njihovu tretmanu.

S druge strane, očito svjesni svega što se može događati u glavama dvojice dječaka, u karlovačkoj bolnici organizirali su im razgovor sa psiholozima.

– Isti dan kad smo ih zaprimili na liječenje, obavljeni su razgovori u kojima su sudjelovali psiholozi. Tijekom oporavka taj proces će se intenzivirati, a za takve slučajeve imamo i poseban tim. No, sada nam je zaista prioritet zaliječiti ozljede, a nakon toga ćemo se usredotočiti i na drugi dio te strašne priče – rekao je ravnatelj dr. Strikić.

Psihosocijalni tretman

Tako tvrde i u Centru za socijalnu skrb u Karlovcu, gdje su već imali sličnih iskustava.

– U ovom slučaju liječnici će tijekom boravka u bolnici, a posebno pri njihovu otpuštanju, procijeniti potrebu za psihosocijalnim tretmanom. Bude li to potrebno, imamo institucije i službe koje se uključuju u sličnim slučajevima. Sada im je najpotrebnije da što kvalitetnije budu sanirane ozljede – rekla je Mirjana Pogačić, ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb.

Za takve slučajeve i u resornom ministarstvu postoji krizni stožer koji se uključuje po potrebi u projekte. Mirjana Pogačić upozorava i na nedavno formiranje Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo, koja bi mogla svoju ulogu pronaći i u takvim slučajevima.

U međuvremenu je policija i službeno potvrdila pretpostavke s mjesta nesreća u Pavlovcu. Tvrdi da je do nesreće došlo nakon što je 74-godišnjak Škodom zagrebačkih registarskih oznaka prešao na suprotni kolnički trak i udario u Corsu kojom su iz pravca Karlovca stizali Neralići i Miškići. Odmah su smrtno stradali Mile Neralić, njegova supruga Biserka i kći Martina. Vozač Corse umro je na dolasku u bolnicu u Karlovcu. Kriminalističko istraživanje, kako tvrde u karlovačkoj policiji, trebalo bi otkriti razloge prelaska 74-godišnjaka na suprotni prometni trak i izazivanje prometne nesreće.

Posljednji ispraćaj Mile, Biserke i Martine Neralić danas je u 17 sati iz kapelice na mjesnom groblju u Nikšiću.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?