eksplozija na trgu

VIDEO U vrijeme eksplozije kamere na Trgu zabilježile crveni Ford

pirotehničari,harmica,bomba,eksplozija,policija (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
23.01.2013.
u 07:19

Policija je jutros obradila veći dio glavnog gradskog trga. Kriminalistički tehničari uzimaju tragove, a na kamerama je u vrijeme eksplozije na Trgu uočen crveni Ford.

Nova eksplozija pogodila je noćas Zagreb, i to samo središte grada.

Kako je priopćila zagrebačka policija, u 2.25 sati zabilježena je manja eksplozija na Trgu bana Josipa Jelačića. Ozlijeđenih, na sreću, nema, kao ni materijalne štete, a više detalja u vezi s događajem bit će poznato nakon završetka istrage i očevida. Policija pregledava snimke s nadzornih kamera na kojima je vidljivo da se u vrijeme eksplozije na Trgu nalazio crveni Ford.

Tramvajski promet na Trgu odvija se redovito i bez zastoja. Kakva je situacija na Jelačićevu trgu, možete uživo pratiti ovdje

Neslužbeno doznajemo da je naprava postavljena sa sjeverne strane spomenika banu Jelačiću te kako je moguće da je riječ o eksploziji jačeg pirotehničkog sredstva, tzv. topovskog udara.

Policija je nešto prije 12 sati ogradila uličicu Pod zidom, koja prolazi između Harmice i Dolca, sjeverno od Trga i pretražuje kante za smeće. Ulica je ograđena od prilaza s Trga na zapadnom dijelu do rampe za automobile na istočnom. Oko 12.15 sati u ograđeni prostor došao je pirotehničar u posebnom odijelu.

Nema osumnjičenih 

Policija je oko 11 sati održala konferenciju za novinare.

– Jutros oko 2.25 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića nasuprot broja 6 došlo je do eksplozije jednog eksplozivnog sredstva. Razbijeno je jedno staklo, a drugih oštećenja nema te nitko nije ozlijeđen. Očevid je trenutačno u tijeku, nemamo osumnjičenih, u fazi smo izuzimanja i pregledavanja svih dostupnih snimki – rekao je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić te dodao kako su neki građani sami dojavili eksploziju, no policija je imala prvu informaciju jer je u toj zoni bila policijska ophodnja koja je čula eksploziju.

Policija moli sve građane koji su bilo što čuli, vidjeli ili mogu povezati s eksplozijom da se jave policiji. Svaku će informaciju istražiti. Burušić je naglasio da još nitko nije priveden ni ispitan u vezi s eksplozijom. Izuzeli su sve fragmente i dokaze, trenutačno su na vještačenju, no Burušić je rekao kako ne znaju kada će ono biti gotovo.

Među građanima koji su čuli eksploziju jest i prodavačica na kiosku na Trgu bana Jelačića.

– Čula sam eksploziju, sve se zatreslo i okolo su se uključili alarmi. Neki zaštitari došli su do mjesta eksplozije, a nakon toga su se udaljili – rekla je prodavačica na kiosku koja je tu noć radila noćnu smjenu te dodala da su neki ljudi izašli iz svojih stanova.

– Točno u pola tri ujutro odjeknula je snažna detonacija. Već nakon dvije, tri minute stiglo je desetak policijskih vozila. Krenuli su gore na Kaptol, ali brzo su shvatili da je bomba postavljena na drugom mjestu, pokraj spomenika banu Jelačiću. Bila je to snažna eksplozija, ali nikoga nismo vidjeli, Trg je bio prazan... – prepričao je jedan od stanara Trga Reutersu.

Zagrebačka policija trenutačno pregledava sve što su snimile nadzorne kamere postavljene na središnjem gradskom trgu. Na njima je u vrijeme eksplozije na Trgu uočen crveni Ford. Kamere su, podsjetimo, postavljene zbog nadzora i kažnjavanja prekršaja u prometu pri parkiranju te za dostavna vozila. Kako doznajemo od Mate Kraljevića, šefa prometnih redara, Grad Zagreb već je prije ponudio policiji da se posluži nadzornim kamerama, no tu ponudu još nisu operativno iskoristili.

Ostojić: Klonio bih se bilo kakvog govora o terorizmu

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jutros u Hrvatskom saboru još nije želio govoriti o prirodi eksplozije na središnjem zagrebačkom trgu te kazao kako bi se klonio bilo kakvog govora o terorističkom napadu i sličnom.

– Policijska uprava zagrebačka izvijestit će o noćašnjem događaju. Ja bih se klonio bilo kakvog govora o terorizmu i sličnom, s obzirom na to da je oštećena jedna ploča. Vidjet ćemo što će policija reći – kazao je Ostojić novinarima. Dodao je kako mu je teško ovu eksploziju povezati s prethodne dvije u zapadnom dijelu grada koje su uzdrmale građane Zagreba.

– Ne mogu povezivati ništa, kad to policija još nije povezala – kratko je rekao ministar.

Zvučalo je poput pirotehnike – topovskog udara

Policija je jutros obradila veći dio glavnog gradskog trga. Kriminalistički tehničari uzimaju tragove, a sudeći po onom što se vidi na mjestu događaja, što god da je noćas eksplodiralo na Trgu bana Jelačića, raspršilo se na većoj površini. Neki od stanara koji žive na glavnom gradskom trgu kazali su da su čuli jednu snažnu detonaciju koja je zvučala kao topovski udar.

Malo prije devet sati na Trg je došao i čelnik gradskog Ureda za upravljanje kriznim situacijama Pavle Kalinić.

Ovo je treća eksplozija koja je glavni grad Hrvatske zatresla u manje u mjesec dana. Najprije je aktivirana naprava na željezničkoj pruzi kod Podsuseda, a zatim je odjeknula eksplozija na Aleji Bologne. Za ta dva napada sumnjiči se Vojislav Blažević koji je trenutačno u pritvoru. Zasad se ne zna jesu li eksplozije povezane.

Osumnjičeni Blažević negira krivnju. 

>>'Neopravdano sam osumnjičen i neću odustati od štrajka glađu'

>>'Čim netko postavi eksploziv i ugrožava ljude, to je terorizam'

>>Imate li informacije, fotografije ili videosnimke o ovom događaju, pošaljite ih na dojavi@vecernji.net

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije