Bori se s leukemijom

Vesni matične stanice njezine kćerkice spas ako se bolest vrati

Stanice
23.05.2013.
u 09:05

Program besplatnog obiteljskog pohranjivanja kod nas je aktivan od 2009. i do sada 37 obitelji iz svih krajeva BiH dobilo je priliku potpuno besplatno pohraniti matične stanice

Program besplatnog pohranjivanja matičnih stanica iz pupčane vrpce pokazuje se kao spasonosno rješenje za mnoge obitelji u svijetu, pa i u BiH, u kojima postoje neka od teških oboljenja. Vodeća obiteljska banka matičnih stanica Cryo-Save objavila je da su matične stanice iz krvi pupčane vrpce sačuvane u ovoj banci, iskorištene za revolucionarni tretman četvorogodišnjeg dječaka koji boluje od Blackfan-Diamond anemije, oblika kongenitalne anemije, za koju je karakterističan nedostatak crvenih krvnih zrnaca.

Prva transplantacija

Transplantacija je urađena prošlog mjeseca u Hospital del Nino Jesus u Madridu, jednoj od najznačajnijih pedijatrijskih klinika u Španjolskoj i ovo je prva transplantacija izvedena u Španjolskoj za ovu vrstu oboljenja. Ova transplantacija je bila moguća zahvaljujući Cryo-Save Programu besplatnog obiteljskog pohranjivanja matičnih stanica, koji omogućava potpuno besplatnu pohranu matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčane vrpce za obitelji koje očekuju prinovu, a imaju već člana oboljelog od oboljenja koje se može tretirati matičnim stanicama. Za tretman dječaka iz Španjolske upotrebljene su matične stanice iz krvi pupčane vrpce od njegove sestre, koje su sačuvane u Cryo-Saveu neposredno nakon poroda.

Pohranjivanje stanica

Besplatno pohranjivanje matičnih stanica omogućava spašavanje sve većeg broja života i u BiH. Iz Family-Plusa, ovlaštenog partnera Cryo-Savea za BiH kažu da je program besplatnog obiteljskog pohranjivanja kod nas aktivan od 2009. godine i da je do sada 37 obitelji iz svih krajeva BiH dobilo priliku potpuno besplatno pohraniti matične stanice iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Među prvima u BiH koja je ušla u ovaj program je Vesna Bičić-Tanović. Njoj je bio dijagnosticiran iznimno opasan Hodgkinov limfom, ali je nakon tretmana izliječena, odnosno već pet godina bolest je u remisiji. Vesna je danas majka dvogodišnje kćeri Gaia, čije je matične stanice iz pupčane vrpce Cryo-Save pohranio nakon poroda i besplatno ih sačuvao, u slučaju da se Vesnina bolest vrati, jer je matičnim stanicama moguće tretirati Hodgkinov limfom. Neizmjerna je sreća kad možeš dati sigurnost svom djetetu, a znaš kroz kakav si pakao prošao konvencionalnim liječenjem određenog oboljenja. Osjećam se sada mnogo sigurnije – ja sam Cryo-Save kontaktirala još prije nego što sam bila trudna, tako da je bila neizmjerna sreća kada sam dobila vijest da sam dobili besplatno čuvanje i kada smo nakon toga čuli da su matične stanice uspješno sačuvane. Čitava procedura je bila vrlo kratka i brza, kaže Vesna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?