Sastanak

Venecijanska komisija za neizravan izbor Predsjedništva

Bruxelles
11.04.2013.
u 09:12

Iskušenje novi model elektora nije prihvaćen od SDA i HDZ-ova bez zaštitnih mehanizama

Povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele sutra će odvojeno razgovarati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s čelnicima vodećih stranaka oko načina rješenja presude Suda za ljudska prava, a u njegovoj pratnji bit će i stručnjaci Venecijanske komisije.

Elektori propali

Oni su se u više navrata bavili i predlagali rješenja oko promjene načina biranja članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i promjene ovlasti ovih dviju institucija. Povjerenik Fuele otkazao je posjet Mostaru i održavanje dijaloga na visokoj razini jer nema dogovora oko provedbe presude, posebno prijedloga oko sustava elektora koji su iznijeli iz izaslanstva EU-a u BiH. Istodobno i glavni tajnik Vijeća Europe Jagland Torbjorn pozvao je političke lidere u BiH da pokažu potrebnu razinu odgovornosti prema BiH i njezinim građanima i da hitno postignu primjeren dogovor o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava. U međuvremenu je političarima BiH naznačeno kako će dobiti još jednu prigodu za postizanje dogovora, a nije isključeno ako stručnjaci Vijeća Europe ostanu dosljedni svojim dokumentima koji su prethodili travanjskom paketu 2006. da se dogodi i izvjesni kopernikanski obrat oko načina rješenja biranja članova Predsjedništva BiH. Naime, prema dokumentu koji je ranije predložila Venecijanska komisija predviđao se neizravni izborni model kroz Parlament.

Najbolje rješenje

“Neizravni izbor u skladu s ciljem ustavne reforme smanjenja ovlasti Predsjedništva čini lakšim osiguravanje uravnoteženog sastava Predsjedništva BiH i time bolje korespondira s razlogom postojanja ove neuobičajene institucije. Prijedlog, također, pomiče izbor na državnu razinu sukladno s obuhvatnim ciljem jačanja države BiH. Međutim, ne treba izgubiti iz vida konačni cilj ustavne reforme u ovom području: imanje u budućnosti jednog predsjednika izabranog na način koji osigurava da on ili ona uživaju povjerenje iznad i izvan nacionalne skupine kojoj pripadaju”, navodi se u preporukama Venecijanske komisije koje su objavljene zajedno s amandmanima za Ustav. Pri tome je Venecijanska komisija predložila i značajno smanjenje ovlasti toga predsjedništva koje bi se u biti svelo na protokolarno tijelo. Osim toga, predlagalo se i postupno uvođenje dužnosti predsjednika s dva dopredsjednika te na kraju posve ukidanje zamjeničkih pozicija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?