London

Velikim preokretom pao je i moćni Iran, zlato ide u BiH

Odbojka
10.09.2012.
u 10:10

U finalu Paraolimpijskih igara u Londonu, reprezentacija BiH savladala Iran rezultatom 3:1 u setovima

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je zlatnu medalju na paraolimpijskim igrama u Londonu, nakon što je u velikom finalu pobijedila selekciju Irana s 3:1 u setovima (19:25, 25:21, 25:22, 25:15). U meču za treće mjesto Njemačka je savladala Rusiju s 3:2.

Drugo zlato

Bh. odbojkašima to je druga zlatna medalja sa paraolimpijskih igara (2004., 2012.) na kojima su osvojili i tri srebrene (2000., 2008., 2012.) Najtrofejnija sportska selekcija Bosne i Hercegovine dodala je još jednu medalju bogatoj zbirci odličja osvojenih na paraolimpijadama, te europskim i svjetskim prvenstvima Finale Bosna i Hercegovina - Iran bilo je očekivano i prije samog početka natjecanja. Rijetko koja selekcija u svijetu u posljednjih petnaestak godina mogla se nadati pobjedi protiv ova dva tima. U polufinalnim mečevima Iran je savladao Rusiju s 3:0, dok je Bosna i Hercegovina identičnim rezultatom eliminirala Njemačku.

Za Bosnu i Hercegovinu igrali su Safet Alibašić, Nizam Čančar, Sabahudin Delalić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Denis Kadrić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Ejub Mehmedović, a izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine je Mirza Hrustemović. Bh. paraolimpijci izgubili su prvi set, međutim ostali su psihički jaki, te su uspjeli u sljedeća tri seta doći do velike pobjede, te ponovljenog uspjeha sa Paraolimpijskih igara iz Atene 2004. godine. Prvi set bosanskohercegovački odbojkaši su otvorili veoma dobro i vodili su sve do rezultata 15:14. Ipak, moćna reprezentacija Irana pokazala je zašto je godinama u vrhu ovoga sporta, te serijom od 6:0 stvaraju ključnu prednost i dolaze do osvajanja prvog seta rezultatom 25:19.

Preokret

Drugi set Iran je igrao nešto bolje, ali su ovaj put bosanskohercegovački odbojkaši fantastičnom igrom okreću rezultat u svoju korist. Nakon herojske borbe, izabranici Mirze Hrustemovića drugi set su riješili u svoju korist rezultatom 25:21 i izjednačili na 1:1. Napad i odbrana su funkcionirali sjajno. U trećem setu bh. reprezentativci pokazali su još jednom zašto su trenutačno najbolji na svijetu. Reprezentativci Bosne i Hercegovine sjajno su odigrali i osvojili su ga 25:22 novim sjajnim preokretom, a završni set u potpunosti je pripao bh odbojkašima. Iranci su razbijeni u potpunosti, te je Bosna i Hercegovina posljednji set osvojila furiozno i uvjerljivo 25:15 i na taj način stigla do zlatne medalje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?