INTERVJU IVO TADIĆ

Velik broj dužnosnika 
SDA ne želi izbacivanje HDZ-a iz vlasti

tadić
VL FOTO
02.01.2011.
u 11:55

Koalicija stranaka okupljenih oko SDP-ove platforme pokazala je svoje prve slabosti uZDŽ-u, gdje je umjesto kandidata NS-a Radom za boljitak u Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabran kandidat HDZ-a BiH Ivo Tadić Iva

Koalicija stranaka okupljenih oko SDP-ove platforme pokazala je svoje prve slabosti u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je umjesto kandidata NS-a Radom za boljitak u Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabran kandidat HDZ-a BiH Ivo Tadić Iva. S Tadićem smo razgovarali o iznenađujućem ishodu glasovanja, kao i mogućim posljedicama takve odluke po formiranje izvršne vlasti, ali i funkcioniranje entitetskoga Doma naroda.

Kako komentirate Vaš izbor za izaslanika u Dom naroda i činjenicu da je propao plan SDP-a i NS-a Radom za boljitak da iz svojih redova izaberu oba hrvatska izaslanika iz ZDŽ-a?

-Ono što je pomalo i čudno i žalosno jest što je bošnjačka politika u ZDŽ-u na čelu sa SDP-om imala nakanu eliminirati Hrvate iz vlasti. Njihove izborne liste su bile postavljene tako da je na drugom mjestu skoro svake liste bio kandidat hrvatske nacionalnosti. To je bio slučaj i na listi SDP-a, ali i SDA, SBiH i NS-a Radom za boljitak. Cilj je bio da nitko od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda ne uđe u federalni Dom naroda.

Kada je u pitanju sama procedura izbora izaslanika, mi smo imali saznanja da su pojedinci unutar tih bošnjačkih stranaka, pa i samog SDP-a, bili pomalo nezadovoljni što se Hrvati na perfidan način pokušavaju izbaciti iz vlasti.

Možete li biti konkretniji? Zašto je postojalo nezadovoljstvo u tim strankama?

-Imali smo informacije da su unutar SDP-a i SDA bile polemike zbog toga što se HDZ BiH pokušava eliminirati sa svih razina vlasti. HDZ BiH jedina je hrvatska stranka koja od 1996. godine ima svoje zastupnike u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Niti jedna druga hrvatska stranka ovdje ne prelazi izborni prag. Hrvati imaju relativno malo biračko tijelo i HDZ BiH uspijeva dobiti dva zastupnika. U SDP-u su računali s tim i ovaj put, pa su dali zadatak NS-u Radom za boljitak.

Iz te stranke su prvo u Skupštinu ZDŽ-a prošla dva Hrvata i jedan Srbin, koji bi sigurno prošao u Dom naroda. Međutim, zadaća je bila da se taj zastupnik iz srpskog naroda povuče i odrekne mandata, kako bi u županijsku Skupštinu ušao i treći Hrvat iz Boljitka i osigurala prevaga u odnosu na HDZ BiH.

Ono što nas pogađa, posebno kada je u pitanju NS Radom za boljitak, jest to što se oni ponašaju po narudžbama. Ako vam treba Hrvat, imate Hrvata, ako vam treba Srbin, oni će izvući Srbina, a ako treba Bošnjak, dat će i Bošnjaka. Treba znati da je Boljitak u ZDŽ-u dobio 90 posto bošnjačkih glasova, a manipulacijama s izbornom listom su u županijski parlament ugurali tri Hrvata. Takvo ponašanje je zasmetalo i moralnim ljudima unutar SDP-a, a posebno unutar SDA. Mi ni danas ne znam tko je dao glas za listu kandidata HDZ-a BiH, ali smo u svakom slučaju zadovoljni. Ono što nas zabrinjava je to stalno spominjanje koliko je ovaj mandat bio važan SDP-u. Znači li to da oni iduće četiri godine planiraju onemogućiti Hrvate da se uopće pozivaju na vitalni nacionalni interes. Tim više je značajnije što je osujećen njihov plan.

Može li sve što se događalo oko izbora izaslanika u Dom naroda utjecati i na proces formiranja vlasti na razini ZDŽ-a?

-Da budem iskren, ja još uvijek vjerujem da će prevladati razum. Za mene je sadašnje stanje zabrinjavajuće.

Ja sam smatrao da je Zenica u proteklom razdoblju napravila jedan pozitivan iskorak kada je u pitanju politička scena i međunacionalni odnosi, ali izgleda da se vraćamo na neko prijašnje stanje i HDZ BiH se pokušava eliminirati iz vlasti, iako ima nespornu potporu hrvatskoga biračkog tijela.

Velik broj dužnosnika unutar SDA, prema mojim saznanjima, želi da HDZ BiH sudjeluje u vlasti i ja se nadam da će nakon novogodišnjih blagdana doći do zaokreta i da će bošnjačke političke stranke shvatiti da je nekorektno bez HDZ-a BiH formirati vlast. Ja ću vam navesti primjer moje općine Žepče, gdje mi uvijek u Općinskom vijeću imamo natpolovičnu većinu.

Mogli bismo i mi na svoju listu staviti nekog Bošnjaka i onda ga postaviti za predsjedatelja Općinskoga vijeća i tako zadovoljiti formu. Međutim, mi smo to mjesto uvijek prepuštali najjačoj bošnjačkoj stranci, a to je u pravilu bila SDA s kojom mi u Žepču imamo vrlo dobru suradnju.

Mi trebamo biti primjer Zenici i cijeloj županiji kako se treba odnositi prema manje brojnom narodu.

Kako očekujete da će raditi Dom naroda u iduće četiri godine? Vjerujete li da će biti pokušaja preglasavanja?

-Želim vjerovati da će dva HDZ-a sudjelovati u radu i državne i federalne vlade. U jednoj takvoj postavci funkcioniranje Doma naroda ne bi trebalo biti upitno. U protivnom, ako se hrvatske političke predstavnike bude eliminirali iz federalne Vlade, onda očito postoji nakana da se donose zakoni na štetu hrvatskoga naroda i onda ćemo mi, izaslanici u Domu naroda, morati zaustavljati određene propise i slati ih na ocjenu Ustavnom sudu.

Kakvi su danas odnosi dva HDZ-a u ZDŽ-u?

-Trenutačno je HDZ BiH jedina hrvatska stranka koja u ZDŽ-u prelazi izborni prag. HDZ 1990 na izborima nije ostvario neki značajniji rezultat i nemaju velik utjecaj. Međutim, ova posljednja događanja, a tu prvenstveno mislim na sporazum stranačkih rukovodstava, predvođenih Čovićem i Ljubićem, pozitivno su utjecala i na stanje u ZDŽ-u. Sporazum ima našu veliku potporu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?