Vehabije

Vehabije kupuju zemlju uz granice s RH i Srbijom

jasarevic
VL FOTO
05.12.2011.
u 10:39

Po naredbi lokalnih imama kupuju zemljište uz granicu prema Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje imaju svoje ogranke

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tvrdi da je na području čak 14 općina entiteta, među kojima je i Banja Luka, “zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta”, kao da i pod “okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem”.

U informaciji koju je potpisao resorni ministar Stanislav Čađo analizirano je “djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta i drugih ekstremističkih i radikalnih organizacija na području BiH, a prvenstveno na području Republike Srpske”.

Tvrdi se da je “evidentno njihovo sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje na cjelokupnom području Republike Srpske, s posebnim fokusom na mjestima u pograničnim dijelovima Republike Srpske s Federacijom BiH”. U informaciji su navedena i mjesta za koja se tvrdi da je “do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta”.

Rubne općine

“Prema operativnim saznanjima, mjesta i lokacije u rubnim općinama RS-a gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta su: Kozarska Dubica (Krivdića brdo), Novi Grad (Urije i Vidorija, Blagaj), Prijedor (Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska, Petrovo), Gradiška (Dubrave, Orahova), Prnjavor (Lišnja i Donja Mravica), Teslić (Kamenica), Banja Luka (Novoselija i Vrbanja), Kotor Varoš (Šiprage), Doboj (Kotorsko), Bijeljina (Janja), Zvornik (Lokvanjska rijeka, Šepak, Zvornička Kamenica), Bratunac (Konjević Polje, Glogova, Cerska), Srebrenica (Sućeska), Vlasenica (u blizini sela Drum). Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih cesta pa će vjerojatno, u slučaju da se dogode određeni incidenti, te magistralne ceste biti eksploatirane”, tvrdi se u informaciji MUP-a RS-a.

Ono što je evidentno jest, kako se navodi, “bitno izražen međunarodni element organiziranosti i povezanosti između vehabijske zajednice u BiH s vehabijskim zajednicama u okruženju, što se manifestira u vidu učestalih predavanja, zajedničkih iftara u vrijeme ramazana, javnih skupova, pisanje plakata i letaka kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo i daju poziv na džihad, organiziranje ljetnih škola pod okriljem vjerskih predavanja, a gdje se okupljaju sve istaknutije regionalne vehabijske vođe, te se pod strogo ograničenim uvjetima pristupa navedenim skupovima, dogovaraju konkretne aktivnosti i pravci djelovanja, koji se naknadno prenose na lokalnu razinu, u lokalne vehabijske zajednice”.

Kupuju zemljišta

Jedna od aktivnosti jeste “pridobivanje novih članova pokreta i širenje tog načina vjerovanja kroz javne tribine”. Dalje se tvrdi da “ideološke vođe aktivno rade s ciljem uvođenja šerijatskog društvenog uređenja”. Također, tvrdi MUP RS-a, “vrše organiziranje i proširenje na pogranična mjesta (po naredbi lokalnih imama kupuju zemljište uz granicu) prema Srbiji, Crnoj Gori i RH gdje imaju svoje ogranke tako da je moguće izbjegavati kontakte s policijom”. (im, f)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?