SANDRA BENČIĆ:

VIDEO 'HDZ će se riješiti Vanđelića nakon izbora, a Tomašević se može oduprijeti kriminalcima'

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.02.2021.
u 19:45

U ovakvom trenutku tema ne može biti što je neki ugostitelj u Rijeci rekao. Premijer se bavi time umjesto bitnim temama - poručila je Benčić.

Saborska zastupnica Sandra Benčić iz platforme Možemo! bila je gošća u emisiji na Večernji TV-u.

Osvrnula se na skorašnje lokalne izbore, a komentirala je i obnovu Zagreba nakon potresa te posljednje javne istupe premijera Andreja Plenkovića koji je upozorio da se želi diskriminirati članove HDZ-a. Bilo je govora i o odnosu SDP-a i platforme Možemo!.

Damir Vanđelić ostaje na čelu upravnog vijeća Fonda za obnovu Zagreba, je li to dobra odluka?

- Trebalo bi nas brinuti da je pozicija ravnatelja Fonda, koja bi trebala predvoditi obnovu Zagreba zapravo predmet političkih trgovina i ucjena. Vidi se da je pozicija ravnatelja Fonda Andreju Plenkoviću služila kao pozicija na kojoj će promovirati nekog tko će biti gradonačelnički kandidat. No, kada taj scenarij nije uspio, jer je Vanđelić imao uvjete na koje Plenković nije pristao, tada je naravno pao u nemilost. U svemu tome bitna je samo pozicija Plenkovića i HDZ-a i kako će se oni preko Fonda pozicionirati, a ne ono što je zapravo bitno, a to su sigurnost građana i obnova koja još nije krenula.

Što se zapravo dogodilo jer do jučer je izgledalo da Vanđelić neće biti na čelu Fonda?

- Moguće da je došlo do toga da su vidjeli da nemaju kandidata koji bi zaista mogao napraviti rezultat i da bi ih to moglo koštati na lokalnim izborima. Ali sigurna sam da sudbina gospodina Vanđelića na toj funkciji neće biti duga niti dobra jer će ga vjerojatno nakon lokalnih izbora zamijeniti nekim podobnijim i poslušnijim. Jer pokazalo se da njima nije važno da na tom mjestu bude stručna osoba koja će pokrenuti obnovu.

Prošlo je gotovo godinu dana od potresa, a obnova još nije krenula.

- Na Banovini su se već sada pokrenule stvari, no u Zagrebu se još ništa nije dogodilo. To je žalosno. Imamo ljude u Čučerju i Markuševcu koji su u kontejnerima, imamo 200 ljudi u hostelu Arena, a grad se nije potrudio pronaći zamjenski smještaj. Tomu je tako jer HDZ nema 'prođu' u Zagrebu. Tu nisu na vlasti više od dva desetljeća i zbog toga ga kažnjavaju. Drugi je razlog što Zagreb u Milanu Bandiću nema kompetentno vodstvo. Nisu bili u stanju osigurati niti osnovnu infrastrukturu nakon potresa. Dakle, vrtići, škole i bolnice još uvijek nisu na razini sigurnosti i nema garancije da su djeca i pacijenti u slučaju potresa sigurni, bez obzira na to što Ivica Lovrić govorio. Igraju se s našim životima i životima naše djece.

Kako komentirate izjave premijera Plenkovića o diskriminaciji i rasizmu prema HDZ-ovcima?

- Baviti se time u trenutku kada imate najveću pandemiju i dok jedna četvrtina stanovništva Hrvatske živi u potresima pogođenim područjima... U ovakvom trenutku tema ne može biti što je neki ugostitelj u Rijeci rekao. Tema je kako ćemo osigurati ekonomsko funkcioniranje društva, kako ćemo osigurati ljudima krov nad glavom i posao. Ne može biti tema je li netko voli nekog HDZ-ovca ili ne voli. Nameću takve teme da se ne bi bavili bitnim stvarima jer nemaju odgovora za to.

Neki su se cijepili preko reda, čini li vam se da nitko neće odgovarati zbog toga?

- Za razliku od drugih zemalja gdje padaju ostavke i pokreću se kazneni postupci, na žalost to u Hrvatskoj sigurno nećemo vidjeti. Dapače, neki će biti i nagrađeni. Umjesto da imamo neki redoslijed mi cijepimo po principu 'zaticanja'. Jer se za sve političare koji su sredili sebi ili obitelji da se cijepe koristi izraz 'on se zatekao'. 

Lokalni izbori su za manje od tri mjeseca.

- Stvari će se na ovim izborima u Zagrebu drastično promijeniti. Mislim da je Tomislav Tomašević još uvijek favorit. To vidimo iz razgovora s građanima koji su nekad glasali za Bandića, no on više niti u takvim kvartovima nema potporu. 

Može li vam SDP-ov Joško Klisović pomrsiti račune?

- Ne bavimo se puno drugim kandidatima, no mislimo da neće jer građanima treba netko tko se bavi Zagrebom, a Tomašević se time bavi već dvadeset godina. Građani traže nekog tko će se oduprijeti svim utjecajima kriminalnog podzemlja i onima koji su naučili živjeti na proračunu Zagreba jer su bili dobri s Bandićem. Tomašević ima tu borbenost i hrabrost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije