VATRA

Vatrogasci: Na Humu iznad Mostara požar podmetnut

hum
VL FOTO
26.06.2011.
u 10:53

Vatrogasci su kazali da se radi o podmetnutom požaru jer je u isto vrijeme gorjelo na više mjesta

“Nismo ni u ratu bježali iz svojih kuća, nećemo ni sada”, rekao nam je jedan od mještana Panjevine čijoj se kući požar jučer u popodnevnim satima ozbiljno približio. U daljnjem razgovoru navodi kako je i sam djelatnik protupožarne zaštite te da je uvjeren kako vatra neće doći do kuća. Njegovi susjedi pak nisu bili toliko optimistični. “Pa gdje su ti vatrogasci?”, pitali su nas. “Ako vjetar ne stane, kuće će izgorjeti”, panično su govorili ljudi dok su izvlačili gumena crijeva kako bi, ako dođe do najgoreg, barem pokušali spasiti svoje domove.

Promatrali situaciju

Najveći broj stanovnika bio je na ulicama, pred kućama i iza kuća promatrajući situaciju. Ističu kako razumiju i vatrogasce budući da je teren iznad njihovih kuća još uvijek miniran, što su dokazale i detonacije koje su se mogle čuti tijekom jučerašnjeg dana. Jedna od mještanki koju smo s kćeri zatekli pred kućom ističe kako joj nije svejedno, te da netko mora nešto poduzeti. “Pošla sam na svadbu, ali iskreno nije mi svejedno ostaviti kuću samu”, rekla nam je ova gospođa. Ističe kako smatra da je požar na Humu namjerno izazvan. “Svakom tko imalo razmišlja, situacija je potpuno jasna, budući da je danas godišnjica ukazanja u Međugorju. Ne mogu povjerovati da je požar slučajan”, rekla nam je ova gospođa. Reakcije su bile različite, neki od stanovnika nisu imali pojma da im samo dvadesetak metara iznad kuće gori požar ogromnih razmjera. “Ma gdje gori? Što se zapalilo. Pa vidio sam dim, ali nisam znao da je tako blizu”, kazao nam je stariji gospodin kojeg smo zatekli s putničkom torbom u ruci. Na pitanje je li se pošao evakuirati, rekao je da nije, te da to neće raditi dok se vatra u potpunosti ne približi kućama. Dežurni dispečer Vatrogasne službe grada Mostara nam je kazao kako su tri ekipe na terenu te da je četvrta u pripravnosti.

Požar podmetnut

“Ne možemo poslati više od tri ekipe na teren budući da jedna mora ostati u gradu za ostale potrebe”, kazao nam je ovaj dispečer, uvjeravajući nas da situacija nije dramatična. “Ovaj posao radim već jako dugo, tako da mogu procijeniti. Bilo je i gorih situacija kada je u pitanju Hum”, kazao nam je ovaj dispečer. Napomenuo je kako je oprema Vatrogasne službe jako loša, tako da se moraju boriti s onim što imaju.

Inače, požar na Humu jučer je izbio u jutarnjim satima na dijelu brda na kojem nema kuća. Iz Vatrogasne službe su odmah izrazili sumnju da je podmetnut jer je izbio na više mjesta u vrlo kratkom razdoblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?