Bivši premijer

UŽIVO Sanader: Pogriješio sam s Jadrankom Kosor, kajem se!

Ivo Sanader u Nedjeljom u 2
Foto: HRT
1/3
30.09.2012.
u 13:50

Političar koji je postao sinonim svega negativnog što se događalo u Hrvatskoj pokušat će objasniti kako se našao u toj poziciji.

Današnji gost HRT-ove emisije Nedjeljom u dva je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Političar koji je postao sinonim svega negativnog što se događalo u Hrvatskoj pokušat će objasniti kako se našao u toj poziciji.

Nekada najmoćniji čovjek u državi a danas optuženik u nekoliko sudskih procesa od onog da je primio mito od Hypo banke, preko optužbe da je za 10 milijuna eura prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u do "majke svih afera" Fimimedije.

Velika fama se stvorila oko vašeg dolaska u emisiju, od željenog gosta, do najnepoželjnijeg sugovornika, kako to tumačite?, upitao je na početku voditelj emisije Aleksandar Stanković.

- "To je vrhunac demokracije", ironično je kazao Sanader, i dodao to nema veze s pravom, sa slobodom govora. Pitanje je zbog čega su svi ti napadi na vas, tko se u stavri boji moga istupa.

Kako vi danas živite?

Sve je koncentrirano na ove postupke. Na žalost. Pokušavam da to ne bude u fokusu života moje obitelji i prijatelja. Pokušavam obranu i timove ljudi koji rade odvojiti od privatnog života, ali to je nemoguće. Od kad sam završio u pritvoru to je glavna tema razgovora, ali i medija kojima to puni kasu.

Na optužbe za korištenje vladinog zrakoplova u privatne svrhe odgovorio je:

- Nije točno da sam letio na Maltu vladinim zrakoplovom, a kćer ostavio u Londonu. Imam spis koji potvrđuje da taj let uopće ne postoji. Isto kao i laž da sam išao vladinim zrakoplovom u Beč da isprobam frak. Bio sam službeno u Beču, a frak sam išao isprobati u slobodnom vremenu, kazao je Sanader.

- Gdje se vidite za tri, pet godina?

- Vidim se u Zagrebu, u poslu kojeg sam bio pokrenuo nakon odlaska iz politike, konzaltingu. Povratak u politiku je isformulirao Jutarnji list, to nisam rekao kao što nisam ni rekao da sam lukaviji od Milanovića, to su izvukli, kazao je Sanader.

Od čega živite?

- Od plaće supruge i mirovine, to je negdje oko 20.000 kuna.

A od kud plaćate odvjetnike?

- Oni rade pro bono. Dok ne dobijemo slučajeve.

Zašto ste otišli s premijerske funkcije, to ste dužni objasniti hrvatskoj javnosti?

- Nisam htio pristati na ucjenu koja je dolazila iz Slovenije i nekih iz Europe. O tome ću pisati u svojoj knjizi, ne želim ničim ugroziti ulazak u EU. Nisam htio pristati na ono što je pristala Jadranka Kosor u sporazumu s Pahorom. To je "junktion", poveznica, a to nisam htio povezati. Nadam se da na osnovu toga Hrvatska neće ostati bez dijela mora, odnosno nacionalnog teritorija.

Nije li to magla, koja skriva pravi razlog odlaska?

- Ne, to pitanje nitko više ne postavlja dok ne dođe rješenje arbitraže, pa ćemo onda vidjeti. Sad opet Slovenija želi ratifikaciju uvjetovati ucjenama.

A uhićenje Gotovine, koji je bio nacionalni ponos?

- Gotovina je bio dio sporazuma kojeg smo se morali priodržavati, i dio suradnje s Haškim sudom, to nije isto.

Nije li odlazak kukavičluk u tom trenutku?

- Možete me nazvati kukavicom, ali nisam želio dati ni pedalj teritorija ni za što. Da sam bio kriminalac, bi li napustio funkciju najmoćnijeg čovjeka u državi. Pa tko bi napao u tom trenutku. Bajić, koji me dva puta molio da mu produžim mandat?

Jeste li se zato pokušali vratiti?

- Ne nego zato jer sam postao svjestan da će HDZ izgubiti izbore, i želio sam se aktivirati.

Jadranka Kosor na čelu države?

- Iz ondašnje perspektive bila je osoba koja je cijelo desetljeće bila uz mene i mislio sam da bi ona bila logičan izbor. S ovim iskustvom-pogriješio sam i kajem se zbog toga. Bolji izbor bio bi Luka Bebić, iako je on već onda želio otići u mirovinu.

Zašto ste se okružili poltronima i ulizicama?

- Zato jer se Aleksandar Stanković, Čedo Prodanović i slični ne žele aktivirati u politici. Vi ste osuđeni na ljude koji su uz vaš program, koji žele s vama u borbu. Oni su vjerovali u pobjedu.

Ti ljudi, poput Čobankovića, kažu gledali smo u Sanadera kao u Boga.

- Ma to nije istina, mi smo se često svađali oko brojnih stvari, oko proračuna na primjer. A moja je bila zadnja nakon što smo saslušali sve argumente.

Zašto se ponižavali Šeksa?

- Ma nisam ponižavao Šeksa, on je bio najuži suradnik predsjednika Tuđmana koji ga nije nikad predložio za predsjednika Sabora, a ja jesam. Pa kako sam ga onda ponižavao?

A Hebrang, koji za vas kaže da ste kleptoman?

A u monografiji piše da sam pravi vođa. Kojem hebrangu da vjerujem. Iskreno nisam mu vjerovao ni onda ni sada. O Jadranki Kosor sada kad je svi cipelare ne želim govoriti. O njezinoj politici rekli su građani na izborima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?