ZAJEDNIČKI SASTANAK

Uz njemačku pomoć pravi se mapa puta za integraciju BiH u EU

Angela Merkel
VL FOTO
05.02.2011.
u 11:34

Od bh. lidera moglo bi biti zatraženo da se obvežu da će žurno pristupiti promjenama daytonskog Ustava

Lideri glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini trebali bi sredinom ovog mjeseca ponovno otputovati u Berlin na nove razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i njezinim savjetnikom za vanjsku politiku i sugurnosna pitanja Christophom Heusgenom.

Mapa puta

Precizan datum odlaska u Berlin nije određen, ali postoji mogućnost da bude organiziran zajednički sastanak na kojem bi bh. liderima bila ponuđena svojevrsna mapa puta za ubrzan nastavak integracije BiH u Europsku uniju. To je, između ostalih, nagovijestio i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u razgovoru za bijeljinsku BN televiziju. Iako Lagumdžija nije ulazio u detaljnija obrazloženja, izrazio je umjereni optimizam kada je u pitanju ishod „berlinskih susreta“.

Neslužbeno se doznaje kako bi od bh. lidera moglo biti zatraženo da se obvežu kako će žurno pristupiti promjenama daytonskog Ustava koje se tiču provedbe odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu ‘Sejdić-Finci’. Predložit će se navodno i prihvaćanje neke vrste europske klauzule koja bi omogućila nesmetano i ubrzano usvajanje neophodnih reformi iz seta obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i acquis communautairea.

Ključna uloga

Ključnu ulogu u kreiranju jednog ovakvog dogovora imao bi upravo Christoph Heusgen, koji je i bh. političare s kojima se susreo prošlog mjeseca iznenadio dobrim poznavanjem prilika i problema u BiH. Na nove razgovore u Berlin najvjerojatnije će biti ponovno pozvani lideri dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, potom predsjednici SDP-a i SDA, Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić, te čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Komentara 2

DZ
dzalic
21:44 05.02.2011.

Žalosno je da se lideri politickih stranaka ni nakon 15 gogina od prestaanka rata nemogu nista dogovorit na dobrobit naroda ali u kriminalnim radnjama jako dobro suradjuju Odlaziti kod stranca da ih stranac nagovara da se oni u svojoj kuci dogovore o formiranju vlast mogu samo idioti a ovi koji pretenduju za vodstvo ove zemlje su nebrojno puta dokazali da to jesu

Avatar bikkojisjedi
bikkojisjedi
16:00 06.02.2011.

U tekstu se ne spominju Jurišić i Lijanovići, valjda oni moraju ostati doma da čuvaju platformu u foteljama što im je Zlaja obećao, jer ako se ustanu i odu u Berlin mogli bi ostati bez njih.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?