Problem otpada

Uz dva reciklažna dvorišta gradit će se i pretovarna postaja

capljina-otpad
Frano Matić
29.12.2011.
u 10:00

Strategija koju je donijela Općina Čapljina ima dosta sličnosti i podudara se sa onom koju je izradila županija

Otvaranjem prvog reciklažnog dvorišta u BIH Općina Čapljina je na najbolji način krenula u svoju novu strategiju prikupljanja i gospodarenja otpadom a što je samo polazna točka za neke buduće konkretne projekte iz ove oblasti. Kao i sve druge sredine i Čapljina se svih ovih godina susreće s problemom divljih odlagališta otpada koje su do sada nicale na raznim lokacijama, uz rijeke i ceste pa čak i samoj blizini zelene Veletržnice u Tasovčićima.

 Divlje deponije

 Stoga je lokalna vlast u protekle dvije godine uradila niz projekata na sanaciji i zatvaranju brojnih manjih divljih deponija, ali je i dalje ostao problem velike divlje gradske deponije na Adi, samo stotinjak metara od stambenih zgrada. Godinama se traže načini njezina izmiještanja ali je uvijek problem bio u određivanju nove lokacije jer su mještani nekih naselja dizali i prosvjede na kojima su odlučno odbijali bilo kakvu mogućnost otvaranja nove deponije u blizini njihovih kuća. No, i na tom se planu pripremaju neke konkretne aktivnosti a jako su zanimljive i novosti u spomenutoj strategiji gospodarenja otpadom koju provodi Općina Čapljina. Ta strategija ima dosta sličnosti i podudara se sa onom koju je izradila županija HNŽ-a.

 Smeće u Mostar

 A koje su to novosti na planu zbrinjavanja i gospodarenja otpadom otkrio nam je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić: - Uz već otvoreno u planu je još jedno reciklažno dvorište kao i pretovarna postaja na lokalitetu Stanojevića. U toj bi se pretovarnoj stanici vršilo razabiranje otpada među kojem ima dosta toga što se može reciklirati i iskoristiti na drugi način. A ono pravo smeće što ostane vozilo bi se kamionima na regionalnu deponiju Uborak u Mostaru. Važno je naglasiti kako je plan da u Općini Čapljina više ne bude niti jedna deponija otpada. To je naravno jako pozitivna stvar koja zavrjeđuje dosta truda i razumijevanja cijele javnosti. Glavnu ulogu imati će ta reciklažna dvorišta i pretovarna postaja. Rezultat svega toga je da u našoj Općini više ne bude deponija otpada, - istaknuo je načelnik Općine dr. Smiljan Vidić.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?