Korak naprijed

Uvode program za otkrivanje plagijata na fakultetima u BiH

studenti
Sanjin Strukić/PIXSELL
07.05.2010.
u 12:01

Svaki drugi pisani rad predan profesorima u BiH je sadržavao više od 70 posto izravno kopiranog sadržaja

Ako uprave sveučilišta u BiH prepoznaju mogućnosti računalnog programa Ephorus, masovno plagiranje znanstvenih radova moglo bi i kod nas postati prošlost.

Mogućnosti interneta

Općepoznata je činjenica da studenti obilato koriste mogućnosti interneta te da se u radovima koje i jedni i drugi potpisuju nalazi uglavnom tuđa “pamet”, odnosno prepisani sadržaji drugih autora. Program Ephorus je svjetski lider u pružanju usluga prevencije neovlaštenog korištenja tuđih pisanih radova - plagijarizma, a odnedavno je prisutan i u BiH. - Naše prošlogodišnje istraživanje, koje se sastojalo od analize 100 studentskih radova različitih vrsta prikupljenih s deset različitih fakulteta u BiH, polučilo je vrlo indikativne rezultate. Naime, svaki drugi pisani rad predan profesorima u BiH sadržavao je više od 70 posto sadržaja izravno kopiranog s interneta, knjiga ili drugih izvora. Prisutnost plagijarizma u obrazovnim procesima u BiH rezultat je kako kulturološke tolerancije prisutne na ovim prostorima, ali i još više dosadašnje nemoći profesora kada je u pitanju učinkovita provjera istih. Profesori i obrazovne institucije jednostavno nisu bili u mogućnosti nositi se s promijenjenim okruženjem, gdje su seminarski, diplomski i svi drugi radovi dostupni već u dva-tri klika, kaže predstavnik Ephorusa Boris Cigler, uz napomenu da upravo taj program omogućava prevenciju plagijarizma i osigurava kvalitetu edukacije.

Otkrivanje plagijata

Osim studentskih plagijata, Ephorus bi mogao razotkriti i druge “prepisivače”. Iskustva obrazovnih institucija svjedoče o drastičnom padu čak i pokušaja plagijarizma nakon početka njegove provedbe u pojedinim obrazovnim ustanovama. Razlog uspjeha je u tome što studenti, svjesni činjenice da postoji software koji vrlo lako može otkriti plagijate, mnogo teže odlučuju i pokušati kopirati tuđi rad te radije biraju uložiti malo više truda i vremena u izradu svoga rada, ističe Boris Cigler.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?