ELEKTROPRIVREDA

Uvode brojila za automatsko očitavanje utrošene struje

struja
VL FOTO
20.01.2011.
u 08:17

Smanjuju se mogućnosti zloporaba, a potrošačima uvid u potrošnju energije

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne započela je s automatizacijom očitavanja stanja brojila, čime bi se smanjila mogućnost manipulacije, pogrešnog očitavanja i poboljšao cijeli sustav potrošnje i naplate električne energije.

“Mi smo završili s projektom ugradnje brojila na trafostanicama s daljinskim očitanjem kako bismo omogućili sigurniju isporuku i bolji nadzor trošenja električne energije. Ovo poduzeće već je počelo ugrađivati i ‘inteligenta’ brojila za daljinsko očitanje kod potrošača”, potvrdio je voditelj Odjela za odnose s javnošću EP-a Herceg Bosne Vlatko Međugorac. Prema njegovim riječima, uglavnom se radi o ugradnji ovih brojila u novim objektima te u slučaju kada se mijenjaju stara brojila.

Suvremena tehnologija

Valja reći da ova brojila omogućavaju bržu obradu dobivenih podataka kao i brži obračun, očitavanje bez ometanja korisnika, daljinsko isključenje i uključenje potrošača te uvođenje promjenjivih tarifnih stavova.

Jednako tako isključena je mogućnost ljudskih pogreški prigodom pogrešnog očitavanja brojila, ali i druge prednosti kao što je brzo otkrivanje i otklanjanje kvarova, čiji su uzroci kvar na mjerilu ili kvar na instalaciji. Kupcima se pak putem interneta omogućava uvid u trenutačno stanje potrošnje.

Provedba projekta daljinskoga očitanja i upravljanja potrošnjom električne energije omogućit će smanjenje gubitaka, troškova očitanja i neovlaštene potrošnje, ali i poboljšanje naplate isporučene električne energije.

Inače, Elektroprivreda Herceg Bosne već je realizirala projekta informacijskog sustava za obračun, fakturiranje i naplatu, čime je napravljen značajan iskorak u modernizaciji i unaprjeđenju poslovanja u uspješnoj opskrbi kupaca.

Dostupna brojila

Elektroprivreda je uvela i besplatnu internetsku uslugu provjere stanja računa koja putem web-adrese omogućava pregled cjelokupne potrošnje za kućanstva u posljednjih 12 mjeseci, kao i stanje trenutačnog duga.

Određeno vrijeme Elektroprivreda HZ HB uveo je i nekoliko novosti kao što je, primjerice, isticanje brojila potrošača na vidljivo mjesto.

Da bi svaki novi korisnik uspio dobiti elektroenergetsku suglasnost potrebno je upravo da prilagodi mjesto na kojemu će se naći brojilo. To se, prema propisima, mora izvesti na vanjskoj strani pročelja kako bi brojilo bilo dostupno osobi koja očitava brojilo.

U sljedećoj fazi je povezivanje ovih automatiziranih brojila putem posebnih veza s centralom za potrošnju električne energije u Elektroprivredi Herceg Bosne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?