ulazak u eu

Uvjet RH bio je Gotovina, a Srbiji svi ratni zločinci i Kosovo

boris tadić
Reuters/PIXSELL
05.03.2012.
u 09:00

Srbija će vjerojatno otvoriti pregovore nakon što Hrvatska postane članica EU.

Hrvatska je dobila status kandidatkinje za članstvo u EU na temelju pozitivnog “avisa” i potvrde Carle del Ponte da surađuje s Haaškim sudom iako je general Ante Gotovina još bio u bijegu. Srbija je dobila status kandidatkinje tek nakon što je izručila i posljednjeg osumnjičenika Haagu i nakon što je pristala da se Kosovo pod tim imenom – ali sa zvjezdicom * – pojavljuje na regionalnim skupovima za istim stolom sa Srbijom i drugim državama. To su sličnosti i razlike između hrvatske i srbijanske kandidature za EU, ali zanimljivo je pogledati i drugu stepenicu nakon kandidature: dobivanje datuma početka pregovora.

Bez zloće i pakosti

Srbija je prošlotjednom odlukom Europskog vijeća dobila status kandidatkinje, ali ne i datum početka pregovora. Na to će čekati još mjesecima i vrlo je vjerojatno da će pregovore otvoriti nakon što Hrvatska već postane punopravna članica EU, što se očekuje 1. srpnja 2013.

– Nadam se da će Srbija što prije otvoriti pregovore, a to će učiniti kad ispuni kriterije. Hrvatska ima iskustva u ispunjavanju kriterija. Bili su prema nama strogi, bit će i prema Srbiji. Samo je bitno da nema zloće i pakosti, dakle, ako radiš i napreduješ, očekuješ da i druga strana uzvrati, da ne blokira i ne zatvara vrata – komentirao je premijer Zoran Milanović u Bruxellesu.

Hrvatska je status kandidatkinje dobila u travnju 2004., a u prosincu te godine dobila je i uvjetovani datum početka pregovora – 17. ožujka 2005. Uvjet je bio da surađuje s Haaškim sudom, što je značilo da se do ožujka iskreno angažira u lociranju i uhićenju odbjeglog Gotovine. Ali taj uvjet u ožujku nije bio ispunjen, pa je datum otvaranja pregovora Hrvatska dobila tek u listopadu 2005., nakon akcijskog plana za hvatanje Gotovine i nakon što je Carla del Ponte potvrdila da Hrvatska u potpunosti surađuje. Gotovina u tom trenutku još nije bio uhićen, ali su haaškoj tužiteljici predstavljeni dokazi o tome da su ga hrvatske tajne službe locirale. Uhićen je dva mjeseca poslije, u prosincu, na Kanarskom otočju.

Dijalog s Prištinom

Srbija će datum otvaranja pregovora doznati najranije u prosincu ove godine i u najboljem slučaju pregovori će početi u ljeto sljedeće godine. Kao uvjet za dobivanje datuma pregovora Srbija mora implementirati postojeće sporazume postignute u tzv. dijalogu s Kosovom i postići novi niz sporazuma. Mora, primjerice, implementirati sporazum o zajedničkom nadzoru granica, o slobodi kretanja, o priznavanju sveučilišnih diploma, mora dati Kosovu zemljišne i matične knjige koje su Srbi odnijeli s Kosova... Među novim sporazumima koje Srbija mora postići s Kosovom su sporazumi na području energetike, telekomunikacija, zračnog prometa...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?