SIROMAŠTVO

Uvećana mirovina od pet posto neće riješiti krizu

Umirovljenici
15.10.2013.
u 10:18

Umirovljenici traže da povećanje mirovina ide s povećanjem troškova života

Koordinacija umirovljenika Federacije BiH pozorno će pratiti hoće li federalna Vlada donijeti set najavljenih mjera kojim bi se povećale mirovine početkom godine. Premijer je najavio uvođenje više nadzora nad poreznom i fiskalnom politikom, uz pomoć kojih bi se pomoglo punjenje proračuna iz kojeg će biti isplaćivane tek za pet posto povećane mirovine.

Povećanje neznatno

Da je to povećanje nedostatno i ako dođe do njega, upozorava predsjednik Saveza županijskih udruženja umirovljenika Federacije BiH Ivan Kožul koji tvrdi da je situacija u kojoj se nalaze umirovljenici svakim danom sve gora i da ova populacija jedva preživljava. Navodeći da 60 posto umirovljenika u FBiH ima mjesečna primanja od 310 KM, Kožul ističe da je s ovim iznosom teško zadovoljiti osnovne potrebe, a još teže osigurati ogrjev za zimu. “Umirovljenici ne mogu plaćati ni hranu, a kamoli ostalo. Službena statistika kaže da za hranu u FBiH treba izdvojiti 500 KM mjesečno, a većina naših umirovljenika ne može svojim primanjima pokriti ni 50 posto tog iznosa za hranu”, upozorio je Kožul u izjavi za “Oslobođenje“.

Mirovine i troškovi života

On je dodao kako je topli obrok u velikom broju radnih organizacija ili državnih institucija veći od prosječne mirovine. Spomenimo da su nedavno čelnici Mirovinskog fonda Federacije BiH i umirovljeničke udruge načelno prihvatile ponuđenu strategiju reforme mirovinskog sustava u FBiH. Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić također je ocijenio da su ciljevi u strategiji postavljeni korektno, te da se određenim rješenjima mogu otkloniti određene nepravednosti u smislu načina obračuna mirovina koje postoje u postojećem sustavu. Po mišljenju i umirovljeničkih udruga i čelnika mirovinskog fonda, bitno je da u strategiji ostaje sustav međugeneracijske solidarnosti uz dobrovoljno osiguranje koje je prisutno i sada, a koji će se samo dovesti u zakonski red. Umirovljenici, po riječima predsjednika Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omera Omerefendića, očekuju da se tom reformom barem malo poboljša njihov težak materijalni položaj. Dogovoreno je da s troškovima života paralelno raste i iznos isplaćenih mirovina, samo nije precizirano na koji način će se osigurati novac da se taj princip u budućnosti poštuje. Mirovinski fond i Vlada Federacije BiH su odlučili da nastali manjak za isplatu mirovina nadomjesti prodajom imovine fonda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?