Upućen zahtjev

Ustavni sud FBiH osporava proračun grada Mostara

Vijeće
21.02.2013.
u 09:30

Krnje Gradsko vijeće bez Hrvata i s isteklim mandatom donijelo odluku

Gradska uprava Mostara zatražila je osporavanje proračuna, a prije toga to su isto poduzeli i oko odluke privremenog financiranja za tromjesečno razdoblje koje je donio krnji saziv Gradskoga vijeća Mostara kojemu je po stajalištu Središnjeg izbornog povjerenstva i visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka odavno istekao mandat. Kako doznajemo, po nalogu mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića, njegova glavna savjetnica Radmila Komadina zatražila je od županijskog premijera Denisa Lasića pokretanje procedure osporavanja donošenja proračuna i odluke o privremenom financiranju za prvo tromjesečje.

Čeka se županija

Županija je sada na potezu za upućivanje zahtjeva Ustavnome sudu FBiH. Problem je nastupio zbog toga što Gradsko vijeće Mostara praktično ne postoji nakon što je u studenom 2012. istekao mandat po procjeni Središnjeg izbornog povjerenstva. U međuvremenu je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ocijenio da Gradsko vijeće ne može donositi odluke te je izrazio zabrinutost zbog takve prakse. Unatoč tome što je upućen zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da se izjasni može li Gradsko vijeće Mostara odlučivati, ono se do sada nije o tome izjasnilo. Nakon odluka Gradskoga vijeća Mostara za koje nije glasovao nijedan hrvatski vijećnik i koje po tome ne mogu zadovoljiti potrebne kriterije, postavlja se pitanje i same provedbe mostarskoga proračuna kao dokumenta.

Poruka Hrvatima

Lažnim suosjećanjem sa socijalnim kategorijama ili navodnim spašavanjem zaposlenika i korisnika gradskog proračuna nastoji se dodatno zamagliti problem i zakomplicirati političko stanje u gradu, a sve zbog pregovora oko preustroja grada na Neretvi. U razrješenje situacije u Mostaru uz gradonačelnika Bešlića, koji je na bolovanju zbog oporavka nakon operacije na srcu, morala bi se uključiti međunarodna uprava čije su odluke i dovele do ovakvoga stanja. Ustavni sud BiH osporio je Statut OHR-a koji je nametnuo Mostaru, a onda je problem uručen lokalnim političarima na rješavanje. Hrvatski politički predstavnici ne pristaju da Mostar ima posebne propise u odnosu na sve druge gradove i općine smatrajući da je takva odluka OHR-a samo rezultat razmišljanja u dijelu međunarodne zajednice da bi ovaj grad bio zametak ideje o hrvatskom entitetu u slučaju da ostvare prevlast s obzirom na svoju brojnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?