Drastični potezi

Ustavne ovlasti - oružje u rukama generala Budimira

Živko Budimir (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
28.12.2012.
u 09:19

U drugi plan se baca bit problema u FBiH, a to je da Budimir ne poštuje većinsku parlamentarnu volju

Sve što se događalo u Federaciji BiH u zadnjih pola godine izravno je ovisilo o predsjedniku entiteta Živku Budimiru. Iako je na tu poziciju došao bez izbornog legitimiteta, uz više nego veliku pomoć visokog predstavnika, Budimir je postao ključna figura blokade entitetskih institucija.

Iživljavanje nad Ustavom

Zahvaljujući ustavnim rješenjima koje su Amerikanci skrojili i ugradili u Washingtonski sporazum, Budimiru je u rukama mehanizam opstrukcije kakav nema niti jedan dužnosnik u BiH, izuzev pomalo zaboravljenog Valentina Inzka. Sada vjerojatno i Zlatko Lagumdžija proklinje dan kada je u nastojanju da izbaci dva HDZ-a iz vlasti funkciju predsjednika Federacije dao “partnerskom” HSP-u, odnosno Živku Budimiru.Bez obzira kako cijela ova trakavica s krizom vlasti u Federaciji završila, Budimir će ostati upamćen kao predsjednik koji je do krajnjih granica (zlo)upotrijebio ustavne ovlasti. Zbog njegove samovolje, većinska volja građana i naroda Federacije, iskazana kroz uvjerljivu većinu glasova u oba parlamentarna doma, ne može biti realizirana, a institucija koja bi po Ustavu jedina mogla stati u kraj Budimirovim manipulacijama - Ustavni sud FBiH radi na ivici kvoruma, opet voljom predsjednika Federacije. Ovakvo iživljavanje nad Ustavom i demokratskim principima ne bi se, naravno, moglo događati da nije dvostrukih aršina famozne međunarodne zajednice, odnosno SAD-a i Europske unije. Stalnim pozivima na razgovore i dogovor nove parlamentarne većine sa Živkom Budimirom, predstavnici SAD-a i EU-a u BiH u drugi plan bacaju bit problema, a to je da Budimir ne poštuje većinsku parlamentarnu volju. Pri tome, naravno, ne mogu ni zamisliti situaciju u kojoj bi u bilo kojoj od njihovih zemalja formalni šef države odbijao prihvatiti volju skoro dvotrećinske većine u Parlamentu.

Dvostruka mjerila

Dvostruka mjerila vide se i u odnosu SAD-a i EU-a prema bivšim predsjednicima Federacije. Borjana Krišto je bila pod velikim pritiskom i umalo uklonjena s predsjedničke funkcije jer je odbijala imenovati jednog ministra u federalnoj Vladi zbog međustranačkog spora oko popune Ustavnog suda FBiH. Budimir danas drži u zatočeništvu cijelu Vladu, a o popuni Ustavnog suda i ne razmišlja. Za to vrijeme ga američki i europski diplomati tapšu po ramenu i ohrabruju u politici blokada i opstrukcija. Ako ništa drugo, danas su u Federaciji postale besmislene rasprave o tome je li ovo federacija županija, naroda ili građana. Jasno je - živimo u federaciji Živka Budimira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?