Nevenka Savić

Usprkos problemima, 
europski put BiH nije 
potpuno zaustavljen

Nevenka Savić
11.03.2013.
u 09:17

2011. godine 
usvojena je informacija o procjeni implikacija ulaska RH u EU

Proces europskih integracija BiH već dugo je blokiran, prije svega zbog političkih nesuglasica oko ispunjavanja postavljenih uvjeta. Ipak, na tehničkom planu odvijaju se određene aktivnosti koje trebaju olakšati put prema EU. O tome za Večernji list govori direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić.

• Čini li i što DEI na tehničkom planu kako razdoblje obilježeno političkom blokadom europskih integracija zbog neispunjavanja određenih uvjeta ne bi bilo potpuno izgubljeno za BiH?

Jednom pokrenut proces integriranja u EU je nezaustavljiv, ma koliko se suprotno činilo u iščekivanju da BiH prijeđe u iduću fazu procesa, odnosno stekne uvjete za status kandidata. Logično, u žarištu javnosti su obveze čije bi ispunjenje prekinulo to iščekivanje, ali proces integriranja se sve vrijeme odvija. Primjenjuje se privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima i njegova provedba se kontrolira šest puta godišnje kroz, za to, predviđenu strukturu.

• Još uvijek se čeka na konačan dogovor o mehanizmu koordinacije. Što je ostalo sporno i kako je najlakše prevladati taj problem?

Izrada dokumenta koordinacijskog mehanizma je zadatak tima koji je Vijeće ministara formiralo u listopadu prošle godine. Da postoji najlakše ili najbrže rješenje, a da je po mjeri svima, ovo ne bi ni bila aktualna tema.

 

Ostatak intrevjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?