Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Uspostava vlasti u BiH moguća i do Nove godine

Uspostava vlasti ovisi o nizu kompromisa na koje treba biti spreman prije svega SDP BiH
04. prosinca 2010. u 11:00 1 komentara 13 prikaza
dodik
Foto: Dean Moconja

Konstituiranje nove koalicijske vlasti sastavljene od stranaka koje su na izborima dobile najveće povjerenje glasača mogla bi biti sastavljena već do nove godine. Ovakva optimistična informacija stigla je iz najviših političkih izvora, koji su angažirani u međustranačkim pregovorima, koji će biti intenzivirani i idući tjedan.

Odgovornost na SDP-u


Za ovakav scenarij koji pozdravljaju, kako doznajemo, i međunarodni diplomatski krugovi, potreban je žuran konsenzus svih strana uključenih u pregovore, a prije svega SDP-a. Upravo čelnici ove stranke istražuju kako izbjeći koaliciju s najjačim srpskim i hrvatskim strankama predvođenim SNSD-om i SDS-om na jednoj i HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. na drugoj strani. Međustranački pregovori koji se, kako smo u uvodu napomenuli, nastavljaju idući tjedan, dat će odgovor na pitanje hoće li se do nove godine moći formirati nova vlast. Ako se politički flert SDP-a s manjim strankama nastavi i sljedećih dana, od formiranja vlasti neće biti ništa ne samo do Nove godine nego najvjerojatnije za dulje razdoblje. Božićni i novogodišnji praznici bit će razdoblje za smanjenu međustranačku aktivnost u kojem neće biti nikakvih ozbiljnijih pregovora, koji bi u konačnici ishodili dogovor o formiranju nove vlasti. Ovakav “drugi” scenarij međustranačkih dogovora, prema procjenama analitičara, u postojećim političkim konstelacijama je najrealniji.

Blokada vlasti u BiH


I treći, ujedno po građane Bosne i Hercegovine i ukupne odnose u državi najgori mogući scenarij kojeg se međunarodni čimbenici najviše pribojavaju, mogao bi rezultirati potpunom blokadom vlasti i općom političkom paranojom u kojoj nema nikakva dogovora o uspostavi državne vlasti u BiH. Ako, ističu naši sugovornici, SDP kao i 2000. godine bude pravio koalicijsku vlast sa strankama koje su na izborima dobile manju potporu glasača, i iz igre isključi najjače stranke i koalicije, ugrožena strana će blokirati uspostavu vlasti demokratskim sredstvima.

  • Ana33:

    AKO Čović i Dodik \"popuste\" Lagumdžiji islamisti... NIKAD više neće imati predsjedatelja Vijeća ministara BiH!!!