STABILNOST

Uspješan rad CHE Čapljina u crpnom pogonu

HE
VL FOTO
13.06.2010.
u 10:48

Kako više godina nije radila u crpnom pogonu, proteklih dana je to uspješno učinjeno, čime se samo potvrdila njezina visoka razina pogonske spremnosti i za rad u ovome režimu

CHE Čapljina po mnogo čemu jedinstvena je hidroelektrana u proizvodnom sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Osim turbinskog i kompenzatorskoga načina rada, ova elektrana može raditi i u crpnome pogonu, odnosno kao reverzibilna elektrana crpeći vodu iz donjega u gornji kompenzacijski bazen, što omogućava proizvodnju električne energije neovisno o lošim hidrološkim prilikama.  

Kako više godina nije radila u crpnom pogonu, proteklih dana je to uspješno učinjeno, čime se samo potvrdila njezina visoka razina pogonske spremnosti i za rad u ovome režimu.  

Ovaj način rada dokaz je spremnosti CHE Čapljina za neovisno pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu Bosne i Hercegovine, koji se ogleda kroz mogućnost samostalne proizvodnje rezervnih količina električne energije.    

Ovo također znači i dodatnu stabilnost za elektroenergetski sustav BiH, a time i sigurniju opskrbu svih kupaca električne energije.

Sa svim svojim sadržajima i postrojenjima duboko u zemlji i velikim proizvodnim kapacitetima HEČ je i najveći kompleks takve vrste u BIH. U proizvodnom je sustavu JP Elektroprivrede HZ HB od 1992. Godine što u ovome poduzeću s ponosom ističu . Inače prošle 2009. godine elektrana je slavila 30 godina ukupnoga  rada.

Od početka rada do danas HEC je proizveo blizu 10 milijardi kilovat sati struje, a uz nova i planirana ulaganja u budućnosti se očekuju novi proizvodni rekordi.  

Zahvaljujući pravodobnom održavanju i dosadašnjim ulaganjima u objekte i opremu pogonska je spremnost i sigurnost ljudi i opreme na zavidnoj razini.

U studenom prošle godine ( uz obljetnicu elektrane)  potpisan novi ugovor za daljnju revitalizaciju CHE Čapljina u vrijednosti oko 6 milijuna KM

Ulazni tunel dužine oko 800 metara (dakle horizontalno u zemljinoj utrobi) i vodi do montažnog platoa (oko 250 metara pod zemljom gledajući okomito) tu su prostorije za nadzor i upravljanje svim postrojenjima, zapravo mozak elektrane.

Dizalom se spušta šest katova dublje u zemlju (30 metara ispod razine mora)  gdje se nalazi najveća strojarnica u BilH, a i šire ( 40 metara ispod  razine mora).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?