ZAKONI

Uskoro u BiH Vijeće za kontrolu državne pomoći

pomoc
VL FOTO
23.08.2011.
u 13:01

Veoma je bitna informacija da se državna pomoć tretira kao ona koja je zabranjena, zatim dozvoljena državna pomoć i državna pomoć koja može biti dozvoljena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević uputio je Vijeću ministara Nacrt zakona o sustavu državne pomoći, koji predviđa formiranje Vijeća BiH za kontrolu državne pomoći, kao neovisnog i operativnog tijela koje će kontrolirati tu pomoć.

Fiskalno vijeće BiH

- Predložen je Nacrt zakona o sustavu državne pomoći u BiH, kojim se definiraju nadležna tijela za provođenje zakona, odnosno Vijeće ministara, entitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta BiH – pojasnio je Zirojević u intervjuu agenciji Srna, koji prenose mediji. On je precizirao da je tim nacrtom predloženo formiranje Vijeća za kontrolu državne pomoći BiH, koji bi imao sedam članova - dva izabrana na razini Vijeća ministara BiH, po dva člana izabrana na razini entitetskih vlada i član iz Brčko Distrikta BiH.

‘’Po ugledu na Fiskalno vijeće BiH, ovo vijeće bi imalo svoje tajništvo zaduženo da pruža administrativno-tehničku pomoć članovima Vijeća, dok za model financiranja Vijeća postoje dvije opcije oko kojih će se izjasniti Vijeće ministara BiH. Prva je da se Vijeće i njegovo funkcioniranje financira iz proračuna institucija BiH, dok druga opcija predlaže model financiranja Vijeća u jednakim omjerima iz proračuna institucija BiH i entiteta. Pored Vijeća, u sustav kontrole pojedinačnih i programa državne pomoći uključila bi se i nadležna tijela za provođenje zakona, putem ministarstava financija’’ – naveo je Zirojević.

Ne prelaziti prag

Prema njegovim riječima, veoma je bitna informacija da se državna pomoć tretira kao ona koja je zabranjena, zatim dozvoljena državna pomoć i državna pomoć koja može biti dozvoljena, a prelazi prag ‘de minimis’. Prag podrazumijeva najviši iznos državne pomoć koji u razdoblju od tri godine, jednom ili više puta može biti dozvoljen jednom privrednom subjektu. Do tog praga, državna pomoć se daje gospodarskom subjektu i samo prijavljuje Vijeću BiH za kontrolu, a preko dozvoljenog iznosa prijavljuje se i, putem nadležnih, podnosi zahtjev za odobrenje Vijeću BiH za kontrolu, pojašnjava ministar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?