Alarmantno

Uskoro će u BiH raditi samo državni činovnici

posao
VL FOTO
03.12.2011.
u 14:16

Za razliku od drugih zemalja, pad zaposlenih nije zabilježen u bh. institucijama

U FBiH zaposleno je nešto više od 442.000 osoba s prosječnom plaćom od 814 KM. Međutim, u nekim gospodarskim granama poput poljoprivrede, građevinarstva ili prerađivačke industrije u posljednje vrijeme došlo je do značajnog smanjenja radne snage kao i plaća. Kako je BiH zemlja puna političkih kontrasta, isti se zrcale i u gospodarstvu. Kada je riječ o državnoj upravi, situacija je obrnuta, administracija se i dalje gomila, a plaće zaposlenih povećavaju.

Suprotna kretanja

Naime, kada je u pitanju državna uprava, u srpnju ove godine povećane su uplate obveznog socijalnog osiguranja za 1,4 indeksna poena, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Isto tako kada je u pitanju državna uprava bilježi se prosječni porast neto-plaće za 4,4 indeksna poena. Ekonomski stručnjaci ističu da je pad broja zaposlenih i prosječnih plaća u gospodarstvu očekivan. No, oni isto tako ističu da se, za razliku od drugih zemalja koje su zahvaćene ekonomskom krizom, pad zaposlenosti i pad plaća osjetio i u institucijama državne uprave, što nije slučaj u BiH i FBiH.

Prema riječima ekonomskog analitičara Igora Gavrana, u BiH su prisutna suprotna kretanja. Povećavaju se izdaci za plaće, povećava se administracija. Ako se nastavi ovakav trend, ekonomski stručnjaci smatraju da će to ostaviti teške posljedice po bh. gospodarstvo. Pojedine analize otkrivaju da bi se uskoro moglo dogoditi da u BiH rade samo državni činovnici. S druge strane, iako je posljednjih godina Europska komisija konstantno upozoravala na potrebu smanjenja zaposlenih u javnoj upravi te kroz razne projekte NVO-a predstavila formule za reformu javne uprave, u BiH su se oglušili na ta upozorenja.

Spas u novim zakonima

Štoviše, u proteklih godinu dana je došlo do značajnijeg povećanja administracije, a broj nezaposlenih u BiH je dosegnuo broj od 520.000 ljudi. Isto tako, prema nekim očekivanjima, do kraja godine na zavodima za zapošljavanje moglo bi se naći novih 10 do 15 tisuća nezaposlenih. Podsjetimo, u BiH već dugi niz godina ne postoji politika zapošljavanja, a izravnih stranih investicija gotovo da i nema, posebno u posljednje dvije godine, stoga ne čudi da siva ekonomija hara, a građani se suočavaju s negativnim ekonomskim trendovima. Ako se želi povećati stopa zaposlenosti i povećanje plaća u gospodarstvu, to je jedino moguće postići „dolaskom“ stranih investicija kojih zasad nema, ili uštedama kroz javnu potrošnju. Vlada će uskoro u Parlament uputiti nekoliko zakona čije bi donošenje trebalo spasiti kolaps Federacije BiH, a riječ je o Zakonu o financijskoj konsolidaciji svih gospodarskih društava i Zakonu o upravljanju gospodarskim društvima s većinskim državnim kapitalom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?