ZHŽ

Uručenje ključeva uz jako policijsko osiguranje

stanovi
Zoran Grizelj
27.08.2010.
u 07:47

Dodjela je rađena na osnovi pravilnika u čijem su donošenju sudjelovale udruge

Jučer je u Hrvatskom kulturnom domu, u dvorani kina Borak u Širokom Brijegu, upriličeno svečano uručenje ključeva za 70 braniteljskih stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji poginulih branitelja s područja ŽZH.

Jako osiguranje

Početak, kao i čitava svečanost protekla je uz jake mjere osiguranje i policije, i to zbog nedavnih prijetnji koje su upućivane ministru branitelja ŽZH Viktoru Kvesiću radi, kako je rečeno, nepravedne raspodjele stanova. Na samom početku svečanosti nazočnima se obratio sam ministar Kvesić koji je kazao kako je ovo velik i prijeloman trenutak te da je za one koji su svoj život dali da ostvare san ljudi ovoga kraja, najgore zaboraviti njihovu žrtvu, kao i 7762 Hrvata u BiH koji su pali na oltaru Domovine. - Za realizaciju ovog velikog projekta trebalo je više političke volje. Inzistirao sam na uključenju svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a koje su bile uključene u samom procesu zbrinjavanja stradalničke kategorije, kazao je ministar Kvesić dodavši kako on nije sam dodjeljivao stanove na temelju osobnih nahođenja, nego da je to rađeno isključivo na osnovi pravilnika u čijem su donošenju sudjelovale upravo udruge proistekle iz Domovinskog rata. Kazao je još kako s dodjelom ključeva čitav proces zbrinjavanja branitelja ni u kojem slučaju nije dovršen. Nadalje, ispred Vlade ŽZH nazočnima se obratio i ministar financija ŽZH Vjekoslav Bakula koji je kazao da braniteljska populacija, unatoč mnogim napisima i govorenju, ne bi trebala i ne smije biti na teret društva u kojem živimo. Osvrnuo se i na zaduženja protekle Vlade pri kraja mandata te kazao kako je sadašnja Vlada uredno izvršavala sve obveze. - Nikada nismo bili bahati, a problem stambenog zbrinjavanja smatramo moralnom obvezom, kazao je Bakula. Na kraju, nazočnima se obratio i predsjednik Vlade ŽZH dr. Zvonko Jurišić kazavši kako se sadašnja Vlada usudila uhvatiti ukoštac sa stambenim zbrinjavanjem branitelja. Kazao je da je od Vlade RH za ovu namjenu pristiglo, tj. donirano 3,212.695 KM, koja su uložena upravo u izgradnju i rješavanje stambenog pitanja branitelja iz ŽZH.

Zaduženost Vlade


- Od Vlade FBiH je u razdoblju od 2004. do 2008. dodijeljeno 800 tisuća KM, dok je od ŽZH od 2006. do 2009. iz proračuna izdvojeno 995 tisuća KM. Upitao je zašto se protekla Vlada pored navedenih 5 milijuna KM zadužila pred kraj svog mandata za dodatnih 3,5 milijuna KM te je kazao kako je sadašnja Vlada sve to uspješno servisirala. - Osim stanova, Vlada ŽZH je u 2009. isplatama jednokratnih pomoći, i to od Vlade 200 tisuća KM te od Ministarstva branitelja 120 tisuća KM, uspjela riješiti problematiku stambenog zbrinjavanja još 16 obitelji, kazao je premijer Zvonko Jurišić. Naime, neke su obitelji pristale na isplatu od po 20 tisuća KM kako bi rekonstruirali ili nadogradili svoje stanove te time riješili stambeno pitanje. - Završetkom ovog projekta, ostalo je još 40 obitelji s nepovoljno riješenim statusom. Postigli smo dogovor da se istima isplate jednokratne pomoći, za što bi se iz proračuna trebalo izdvojiti još dodatnih 800 tisuća KM. Dodao je kako su u tijeku pripreme s Vladom RH oko izgradnje dodatna četiri stana na već postojećoj zgradi branitelja u Posušju te kako je u planu uraditi slično i u ostale općine u županiji. Na kraju svečanosti župnik fra Stipe Biško blagoslovio je ključeve stanova koji su potom dodijeljeni nazočnim veteranima Domovinskog rata i članovima obitelji poginulih branitelja iz ŽZH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?