TRAŽE SE ODGOVORI

Ured za reviziju ne smije ući samo u Centralnu banku

kozarić
VL FOTO
02.08.2010.
u 08:17

Traži se odgovor koja je revizorska kuća radila reviziju Centrale banke i koliko je plaćeno za taj posao

Djelatnici državnog Ureda za reviziju mogli bi, prvi put od uspostave Centralne banke BiH, provjeravati poslovanje ove institucije. Preduvjet za to je da državni Parlament usvoji izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kojom će pravno omogućiti reviziju.

Vanjski revizori

Naime, postojećim zakonom propisano je da reviziju računa i evidencije Centralne banke vrše vanjski revizori koje imenuje Predsjedništvo BiH, po preporuci Upravnog vijeća. Zbog ove zakonske odredbe, Centralna banka bila je jedina državna institucija u kojoj Ured za reviziju nije provjeravao poslovanje. Za pojedine zastupnike u državnom parlamentu je to neprihvatljivo, a jedan od njih, Sefer Halilović, službeni je predlagač zakonskih izmjena kojima bi se ovakva situacija promijenila. On podsjeća da je Zakonom o reviziji institucija BiH propisano je da Ured za reviziju obavlja reviziju svih javnih institucija BiH. Nadležnost također obuhvaća sredstva koja su kao zajam ili grant za BiH međunarodna tijela i organizacije osigurali nekoj instituciji ili projektu u BiH, sredstva osigurana iz proračuna bilo kojoj drugoj instituciji, organizaciji ili tijelu.

Tko vrši reviziju?

-Treba spomenuti da nije nepoznata praksa da reviziju središnjih banaka vrše vrhovna tijela za reviziju, kao primjerice u Francuskoj gdje Računski sud, kao vrhovno tijelo za reviziju, vrši reviziju, između ostalih tijela, i francuske središnje banke. Iz navedenih razloga potrebno je da reviziju financijskih izvješća i računa Centralne banke BiH vrši Ured za reviziju institucija BiH, smatra Halilović, koji je službeno zatražio i odgovor na pitanje koja je revizijska kuća radila reviziju poslovanja Centralne banke BiH za prošlu godinu i koliko je sredstava izdvojeno za te potrebe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?