kodein

Upozorenje iz SAD-a: Opijat u lijekovima protiv boli

\'11.11.2011., Zagreb  - Lijecnik pedijatar, forenzicar, geneticar i stalni sudski vjestak Dragan Primorac, raditi ce na slucaju ubojstva bogatog talijana koji je nakon 25 godina ponovo otvoren.  Phot
Davor Puklavec/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
08.02.2012.
u 10:00

Riječ je o alkaloidu iz opijuma koji u nekih dojilja prelazi u morfin i može ugroziti zdravlje dojenčadi

Lijekovi protiv bolova koje bez recepta kupujemo u ljekarnama – caffetin, plivadon, solpadeine i codeinis phosphatis – opasni su za trudnice i dojilje jer u sebi sadrže derivat morfina kodein, kojim neke dojilje mogu ugroziti zdravlje svoje dojenčadi.

Mutacija gena

Upozorenje je to koje su, kaže prof. Dragan Primorac, forenzičar i genetičar, poslali američki stručnjaci sa simpozija koji se ovog tjedna na tu temu održava u Miamiju.

– Istraživanja su pokazala da žene koje imaju mutacije na genu CYP2D6 brže metaboliziraju kodein, a on se pak zbog brze razgradnje pretvara u morfin – objasnio je Primorac.

Tako majke, i ne znajući, morfinom tijekom dojenja "truju" svoju djecu. Iako nisu sve žene rođene s tom genskom mutacijom, američki stručnjaci upozoravaju da velika količina metaboliziranog morfina može izazvati u dojenčadi otežano sisanje, ali i depresiju središnjeg živčanog sustava i prestanak disanja.

– Velike količine morfina u male djece mogu uzrokovati i smrt zbog prestanka disanja – prenosi Primorac riječi stručnjaka za bol.

Ova su upozorenja važna posebice danas kada se veliki broj žena odlučuje na porođaj carskim rezom nakon kojega većina mora piti lijekove protiv boli.

– U SAD-u se 50 posto djece rodi carskim rezom, a 55 posto mališana majke nakon zahvata doje bez obzira na to uzimaju li lijekove za bol ili ne – istaknuli su na simpoziju i dodali da čak 30 posto svih majki koje doje svoju djecu piju tablete protiv bolova. Kako bi pomogli majkama, pedijatri su kodeinske lijekove pokušali zamijeniti oksikodonskim preparatima, no to se pokazalo još pogubnijim za bebe. Taj se lijek, na žalost, u majki s istom mutacijom gena pretvara u još toksičniji spoj oksimorfin.

– Depresija središnjeg živčanog sustava događa se u 20 posto beba čije majke tijekom dojenja uzimaju oksikodon, dok "bebe na kodeinu" takve probleme dožive u 16,7 posto slučajeva – otkriva Primorac.

Male doze nisu toksične

Kako bi se potpuno izbjegla opasnost za dojilje, zbog pijenja ovih sredstava za bol, osim pridržavanja uputa o doziranju, Amerikanci budućim majkama predlažu da prije trudnoće obave genski test. Naime, tvrde stručnjaci, postoje četiri moguće mutacije na genu CYP2D6 koje utječu na to da ljudi sporo, srednje, brzo ili ultrabrzo razgrađuju lijekove.

– Ni spora razgradnja nije dobra jer u tijelu dolazi do akumuliranja sastojaka lijeka pa se povećava njegova toksičnost – istakao je Primorac. A unatoč alarmantnim porukama koje stižu iz Miamija, naš poznati farmakolog prof. Dinko Vitezić poručuje: količine kodeina u caffetinu, plivadonu i sličnim lijekovima su zanemarive.

– Ima ih u dozi do 10 mg pa bi dojilja trebala popiti višestruko više doze kodeina od onih u spomenutim lijekovima – poručio je.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije