Banja Luka

Uoči sastanka "sedmorke", večeras razgovor Dodik-Čović

covic
Zoran Grizelj
12.07.2012.
u 13:32

Razgovori lidera SNSD-a i HDZ-a najavljeni su za večeras u 18 sati u Palači predsjednika RS-a

Uoči sutrašnjeg sastanka lidera najjačih političkih stranki u BiH, večeras će u Banjoj Luci razgovarati predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović.Dodik i Čović osim o sastanku „sedmorke“, razgovarat će i o trenutnoj političkoj situaciji, najavljeno je iz SNSD-a. Razgovori lidera SNSD-a i HDZ-a najavljeni su za večeras u 18 sati u Palači predsjednika RS-a. U organizaciji predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića sutra će u Banjoj Luci  biti održan novi sastanak lidera vodećih stranaka u BiH na kome će biti riječi o rješavanju presude u predmetu \"Sejdić - Finci\" i mehanizmima koordinacije o pristupanju BiH Europskoj uniji. Osim domaćina, predsjednika SDS-a Mladena Bosića, očekuje se prisutnost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, SDP-a Zlatka Lagumdžije, HDZ-a Dragana Čovića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a 1990 Bože Ljubića i SBB-a Fahrudina Radončića.

Stranke iz RS-a imaju usuglašen stav da izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a mora ostati neposredan te navode da se u odluci „Sejdić-Finci“ i ne traži izmjena načina izbora, već samo brisane nacionalne odrednice. Umjesto Srbin iz RS-a, spremni su da u Ustavu BiH bude navedeno da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz RS-a.  Lider SDS-a Mladen Bosić je kazao ranije da sastanak ne bi ni zakazivao da nije dobio uvjeravanja od predsjednika SDP-a i HDZ-a Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića da je u okviru Federacije napravljen dogovor za \"Sejdić-Finci\". I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da na sutrašnjem sastanku lideri najjačih političkih stranaka u BiH razgovaraju o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, o kojoj je već utvrđen stav partija iz RS-a, kao i da se razmatra drugo pitanje Mape puta iz Bruxellesa - mehanizam koordinacije na europskom putu BiH. On je ranije ponovio da treba provesti samo ono što se traži u presudi Suda u Strasbourgu te da RS ne pristaje na promjenu načina izbora člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koji se bira na izborima. Te interese RS će zastupati, kako je rekao, bez obzira na bilo kakve zahtjeve koji dolaze iz Federacije BiH. Kazao je i da postoji veliki interes da BiH aplicira i dobije kandidatski status za ulazak u EU, imajući u vidu da Hrvatska od 1. srpnja 2013. ulazi u europsku zajednica država.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krtica
19:06 12.07.2012.

Evo prilike Covicu da uspostavi treci entitet i trecu izbornu jedinicu. Neka zastupa hrvatsku stranu na nacin na koji Dodik zastupa srpsku!!!

Avatar Ivanaa
Ivanaa
19:08 12.07.2012.

Zivio ti nama brate Milorade!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?