Iskustva i kriza

UniCredit ukida jamce za nove kreditne linije

UniCredit
01.09.2012.
u 11:58

Psiguravajuće kuće preuzimaju na sebe obvezu podmirivanja rate kredita u slučaju otkaza na poslu zbog aktualne krize, bolesti ili pak da osoba doživi nesreću

UniCredit banka u BiH predstavila je jučer tzv. ‘osigurane zajmove’, novu kreditnu liniju koja uključuje puno jednostavniji način dobivanja kredita i što je najvažnije, a što predstavlja problem velikom broju ljudi, eliminirao je jamce kao instrument osiguranja, te s obzirom na ekonomsku krizu omogućio i da dio kredita pokrije osiguravajuća kuća u slučaju nezaposlenosti.

Bolovanje ili otkaz

Ovaj potez UniCredita rezultat je dugotrajnog ispitivanja tržišta koje je opterećeno krizom s jamcima te s druge strane potrebom da se tržištu ponude puno veći iznosi novca koji se isplaćuju duži niz godina nego što je to do sada bio slučaj s konkurencijom. “Nova kreditna linija je rezultat kontinuiranog praćenja bh. tržišta, te prepoznavanja potreba naših klijenata, u skladu s bankarstvom stvarnog života. Ovaj jedinstveni kreditni proizvod, uz osiguranje otplate kredita, će potrebe klijenata za gotovinom zadovoljiti na sigurniji i jednostavniji način”, izjavio je direktor UniCredit Bank Berislav Kutle na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kreditna linija otvara mogućnost odobravanja najviših iznosa zajmova bez jamaca, sigurnost otplate zajma u slučaju nastanka tri vrste neželjenih događaja, na način da osiguravajuća kuća preuzima otplatu dijela duga. Umjesto jamaca instrument osiguranja bit će polica životnog osiguranja s najširim pokrićem u BiH. Neželjeni događaji su bolovanje pa osiguranje može izmirivati rate kredita u tri navrata po osam mjeseci. U slučaju pak da osoba koja je dobila kredit dobije otkaz na poslu, u takva tri navrata dok traje otplata zajma pokrića preuzima ponovno osiguravajuća kuća.

Lakši uvjeti

Zanimljivo je pak da u slučaju nesretnog slučaja smrti ili teškog invaliditeta ponovno osiguravajuća kuća na sebe preuzima isplatu duga po zajmu do njegova izmirenja. I dok su do sada nuđeni određeni kratkoročni zajmovi s puno strožim uvjetima, UniCredit Bank u BiH prvi put omogućava da iznos zajma iznosi do 40.000 maraka te da ga je moguće izmiriti u roku od čak deset godina. Član Uprave UniCredit banke, Hrvoje Lovrić je istaknuo nakon prezentacije nove kreditne linije kako je cilj, s obzirom na okolnosti na tržištu, olakšati dobivanje kredita i isključiti jamce koji su imali veoma puno neugodnih iskustava u prošlosti. Direktor Kutle pri tome je naveo kako je realno da u BiH dođe do dodatnog povećanja kamatnih stopa na depozite po čemu se u BiH više isplati štedjeti nego u Hrvatskoj. Po njegovim riječima kamate na depozite su veće za 30 %, dok su kamatne stope na kredite manje za 30 % u odnosu na Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?