PARLAMENTARCI

Unatoč zahtjevu EK, sjednice nema do kraja kolovoza

parlament
VL Photo
06.08.2010.
u 09:47

Zbog političke vlasti građani BiH mogli bi ponovno ostati u viznom režimu, nitko iz SNSD-a nije došao na sjednicu Doma naroda

Ako Dom naroda Parlamenta BiH ne imenuje novog ili produži mandat Miji Krešću na mjestu vršitelja dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, od ukidanja viza za građane BiH neće biti ništa.

Ovakvo ultimativno upozorenje na adrese predsjedateljice Doma naroda PSBiH Dušanke Majkić, njezina prvog i drugog zamjenika, Ilije Filipovića i Sulejmana Tihića, prije tri dana uputio je otpravnik poslova Izaslanstva Europske komisije u BiH Boris Iarochevitch, U pismu čiji sadržaj ekskluzivno objavljuje Večernjak, predstavnik Europske komisije podsjeća spomenuti politički trojac da je Zastupnički dom državnog Parlamenta 28. srpnja usvojio produženje mandata Mije Krešića na mjestu vršitelja dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije dok ne bude završena procedura za imenovanje direktora.


Ultimatum komisije

“Dom naroda je trebao razgovarati o ovoj temi na sjednici 29. srpnja”, napominje u pismu Iarochevitch, “ali nažalost, sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. Kao rezultat toga mandat sadašnjeg v.d. šefa Agencije za borbu protiv korupcije nije bilo moguće produžiti te je istekao”.

Čelnici Europske komisije u BiH skreću pozornost čelnicima Doma naroda Parlamenta BiH da operativnost Agencije za borbu protiv korupcije predstavlja jedan od preostalih uvjeta vezanih uz razgovore o liberalizaciji viznog režima.

Traže žurnu sjednicu

Iz pisma se iščitava ljutnja inače diplomatskih opreznih birokrata iz Europske komisije, jer unatoč danim obećanjima s najvišem političkih razina da će kontinuitet rada agencije biti osiguran sve do okončanja postupka za imenovanje direktora agencije, dano obećanje nije ispunjeno. Također, u spomenutom pismu Izaslanstvo Europske komisije u BiH daje do znanja prozvanim čelnicima državnog Parlamenta da je sjednica Doma naroda PSBiH, kako pišu, “provizorno zakazana tek za 2. rujna”. 
 “Tek kada Vijeću i Europskom parlamentu bude prezentirana ažurirana procjena (obje sjednice su zakazane početkom rujna), bit će od ključnog značaja da Europska komisija bude u poziciji da potvrdi punu dosljednost institucija vlasti BiH u njihovoj opredijeljenosti za uspostavljanje ove agencije.

Uzimajući u obzir trenutačno stanje stvari, Europska komisija vas poziva da poduzmete odgovarajuće mjere i osigurate kontinuitet mandata vršitelja direktora agencije”, stoji u pismu koje je potpisao Boris Iarochevitch. O ovom skandalu, kako doznajemo iz međunarodnih drugova, obaviješteni su i čelnici EU-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?