Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Unatoč nemirima hrvatske bolničarke ostaju u Libiji

Tri Hrvatice rade u klinici “11. lipnja” u središtu grada. MVP je s njima u kontaktu, no one ne žele biti evakuirane dok je tu osoblje veleposlanstva RH
01. ožujka 2011. u 08:53 0 komentara 4 prikaza
libija
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se u Libiji rasplamsava rat, tri se Hrvatice, medicinske sestre za koje gotovo nitko nije ni znao, nalaze u klinici “11. lipnja” u središtu Tripolija i brinu se za ranjenike koji pristižu u bolnicu! Prema navodima onih koji su svojedobno s njima radili u Libiji, tri su medicinarke preseljene iz svojih stanova u okrugu Bashir u Tripoliju u samu kliniku iz koje već nekoliko dana ne izlaze.

Obitelj traži diskreciju

– Stanovi su im bili oko četiri kilometra udaljeni od same klinike, a promet kroz Tripoli u ovome trenutku je vrlo otežan, gotovo nemoguć. Zbog toga su ih premjestili u samu bolnicu gdje neprestano njeguju ranjenike – kaže Večernjakov izvor, inače medicinska sestra koja je i sama radila u toj klinici. Prema njezinim navodima, tri medicinarke, inače iz središnje Dalmacije, ne žele istupati u javnosti bojeći se eventualne osvete gadafijevaca. Ni obitelji triju Hrvatica, čiji je identitet poznat Večernjem listu, ne žele nikakav doticaj s medijima, nadajući se da će se tri žene u dogledno vrijeme uspjeti izvući iz goruće Libije. Diskrecija i oprez nisu čudni kada se zna da je “11. lipnja” jedna od najprestižnijih privatnih klinika čije su usluge do prije nekog vremena koristili članovi diplomatskog zbora, ali i članovi vladajuće libijske elite, pa i sam pukovnik Gadafi.

>>Iz Libije evakuirani i posljednji hrvatski radnici

– Kada su se na klinici liječili visoki vojni dužnosnici ili članovi Gadafijeve obitelji, cijela krila bolnice bila bi zatvorena, a pred vrata bi bili postavljeni uniformirani stražari i pripadnici vojnih postrojbi – kaže medicinska sestra koja je u toj prestižnoj bolnici bila zaposlena prije nekoliko godina, a potom se vratila u Hrvatsku.

Kako kaže, iako su u Libiji medicinski standardi bili relativno niski, klinika s pravom nosi status ekskluzivne ustanove u kojoj se liječe naftni milijunaši i pripadnici državne elite. Sva oprema koja je dolazila u bolnicu bila je posljednji krik tehnike, a osoblje je pomno birano. Kao medicinske sestre i tehničari najčešće su zapošljavani stranci, vrlo često Europljani, a kriteriji pri odabiru bili su vrlo strogi. Uz vrhunsko poznavanje struke, uvjet za posao na klinici, koja je u vlasništvu državne naftne kompanije, bio je odlično vladanje engleskim i arapskim jezikom te računalna pismenost.

– Koji god bi stranac došao na posao u kliniku, kao dar bi ga dočekala jedna plaća u libijskim dinarima, a nakon isteka ugovora i odlaska iz zemlje dobio bi, opet na poklon, još dvije plaće. Ovaj put ne u libijskim dinarima, već u dolarima ili funtama, po izboru – kaže medicinska sestra koja danas živi u Istri. Kako tvrdi, veliko je pitanje mogu li sada tri medicinske sestre, koje su u pedesetim godinama života, izaći iz zemlje u kojoj se rasplamsava građanski rat, te drže li ih u klinici, koja među ostalim vodi računa i o diktatorovu zdravlju, protiv njihove volje. Prema nekim informacijama, u istoj se klinici nalaze i dvije medicinske sestre iz Sarajeva čiji identitet nismo utvrdili.

Susret s veleposlanikom


Ipak, razloga za zabrinutost nema, tvrde u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu.

– Znamo za tri hrvatske državljanke koje se nalaze u klinici “11. lipnja”, a naš veleposlanik s njima je u kontaktu. Jedna od Hrvatica izjavila je da evakuacija dolazi u obzir tek kada iz Tripolija bude evakuirano i hrvatsko veleposlanstvo, a slično misle i njezine dvije kolegice. U svakom slučaju, još nam se nisu obratile za pomoć, ali će se naš veleposlanik s njima osobno susresti kako bi sve informacije dobio iz prve ruke – kaže glasnogovornik ministarstva Mario Dragun. Inače, situacija u Libiji daleko je od smirivanja. Više od stotinu tisuća Libijaca izbjeglo je u posljednja dva tjedna iz zemlje, desetak tisuća i sada ih se nalazi na ničijoj zemlji između Libije i Tunisa, a britanska vlada izvela je u nedjelju tajnu akciju spašavanja za oko 150 stranaca zatočenih na istoku zemlje. Royal Air Force s tri je transportna aviona C-130 Hercules iz pustinje južno od Benghazija izvukao više od stotinu građana zemalja EU. Operacije nije prošla bez teškoća jer je na avione pri slijetanju i polijetanju otvarana vatra iz lakog pješačkog naoružanja, no žrtava nije bilo. U tijeku je i operacija izvlačenja radnika Crosca.

– Radi se na evakuaciji, no zbog osjetljivosti situacije ne možemo otkrivati detalje – kaže Dragun.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

I Crnogorci izvlače Hrvate Dio hrvatski

I Crnogorci izvlače Hrvate

Dio hrvatskih građana koji se još uvijek nalaze u Libiji bit će izvučen iz zemlje morskim putem, uz pomoć crnogorskog trajekta Sveti Stefan II koji je uplovio u libijsku luku Rush Lanuf. Jučer je već počeo ukrcaj putnika, a do sredine dana na brod je ušlo 200 stranaca različitih nacionalnosti. Prema tvrdnjama crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, trajektom će iz Libije biti izvučeno oko 50 Crnogoraca, a ostalo će popuniti putnici iz drugih zemalja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.