IZ BUSHEVE ERE

UN od SAD-a traži dokumente o mučenjima za vrijeme Busha

george w. bush,barack obama,portal
BigPictures/PIXSELL
05.03.2013.
u 07:35

UN-ov istražitelj nada se da bi povjerljivi dokumenti mogli dovesti do kažnjavanja odgovornih pojedinaca

UN-ov istražitelj Ben Emmerson zatražio je od SAD-a objavu povjerljivih dokumenata o kršenju ljudskih prava od strane američke tajne službe CIA za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, prenosi RT. Emmerson, UN-ov posebni izvjestitelj za promicanje i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma, nada se da će dokumenti dovesti do kažnjavanja odgovornih javnih dužnosnika.

Iako je vlada sadašnjeg predsjednika Baracka Obame osudila korištenje "pojačanih tehnika ispitivanja", kao što su simulacija utapanja i lišavanje sna, SAD još uvijek nije sankcionirao nijednog od svojih agenata odgovornih za kršenje ljudskih prava. Emmerson je rekao da povjerljivih dokumenti štite imena tih pojedinaca.

"Unatoč očitom odbijanju priznavanja nezakonitih radnji od strane CIA-e iz Busheve ere, mnoge činjenice i dalje su povjerljive, a nijedan javni dužnosnik dosad nije priveden pravdi u SAD-u", naveo je Emmerson u izvješću podnesenom UN-ovu Vijeću za ljudska prava, tražeći da informacije budu objavljene bez odgode i u najvećem mogućem opsegu.

>> George W. Bush odgodio posjet Švicarskoj da ga ne bi uhitili

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije