1926.-2010.

Umro Jim Bohlen, osnivač Greenpeacea

osnivači
Greenpeace international
09.07.2010.
u 15:16

Antinuklearni aktivist čiji je odlazak brodom na aljaskanski otok Amchitka da bi se spriječiila nuklearna proba predstavljao početak aktivnosti danas svjetski poznate ogranizacije, umro je u 84. godini u svom domu u Kanadi

Rođen u New Yorku 1926., inženjer po struci Jim Bohlen se sa svojom drugom suprugom 1967. odselio u Kanadu da njezin sin iz prvog braka ne bi bio unovačen za Vijetnam. Svi u obitelji bili su kvekeri,a pacifizam i nenasilje bitno su obilježje te vjerske zajednice.

Kao pripadnik "Don't Make a Wave Committee" 1969. Jim Bohlen se "izletio" pred novinarima da bi mogli otići brodom na otok Amchitka da spriječe nuklearnu probu, i onda ga je medijska pomama oko te izjave natjerala da je i ostvari. "Komitet Ne pravi valove" prerastao je u "Zeleni mir", a kad su se u sedamdesetima više orijentirali na zaštitu okoliša, Bohlen s eposvetio drugim aktivnostima, d abi u Greenpeaceu ponovi bio aktivan osamdesetih, u kampanji protiv nuklearnih proba na moru.

Kao prestavnik stranke Zelenih bio je kandidat na kanadskim saveznim izborima 1988., nakon čega se povukao u svoj dom na otoku Denman, ali se i dalje zalagao za obnovljive izvore energije, protiv nuklearnih elektrana i nuklearnog oružja. Zadnje četiri godine bolovao je od Parkinsonove bolesti, a prije pet tjedana pao je i slomio kuk, i od posljedica te ozljede preminuo je 5. srpnja 2010.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije