Skandalozno

Umjesto u Š. Brijegu, pečat za mirovine završio u Sarajevu

HVO
03.07.2013.
u 09:46

Skupina za vojne evidencije ne postoji jer Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata FBiH nije raspisalo natječaj

Zbog nepostojanja skupine za pitanje vojnih evidencija iz područja vojne obveze Široki Brijeg, koju je trebalo imenovati Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata FBiH, brojni vojni umirovljenici s prostora spomenute općine ne mogu ostvariti pravo koje im pripada po Zakonu o prijevremenom, povoljnijem umirovljenju.

Krivnja ministra Heleza

Očajni branitelji Domovinskog rata traže objašnjenje od resornog ministarstva zbog čega nisu postavili ovlaštenu osobu putem javnog natječaja kako bi skupina za pitanje vojnih evidencija iz područja vojne obveze radila u Širokom Brijegu. Umjesto da skupina radi svoj posao, pod nerazjašnjenim okolnostima službeni pečat iz Širokog Brijega sad se nalazi u Federalnom ministarstvu branitelja u Sarajevu. “Sve navedene činjenice su još jedan od dokaza o samovolji ministra Heleza koji sustavno krši zakone i propise s ciljem omalovažavanja bivših pripadnika HVO-a, otežavajući im na svaki način da ostvare svoja stečena prava”, stoji u reakciji hrvatskih branitelja. Ističu, kako su navodi da su oni bili protiv revizije branitelja netočni. Oni su, ističu, samo za zakonitu reviziju, a ne ovu koju je oborio Ustavni sud Federacije BiH. Napominju da nisu nikada opstruirale rad skupine za pitanja vojnih evidencija iz područja vojne obveze, nego su se pobunile protiv nezakonitog načina provedbe Zakona o kontroli zakonitosti revizija što je potvrđeno i na Ustavnom sudu Federacije BiH. “Jedino što tražimo”, ističu branitelji, “da se radi sukladno važećim zakonima i propisima i da se isti provode na cijelom prostoru Federacije BiH”.

Krše se odluke Vlade FBiH

I dok sad traže pravo na umirovljenje branitelji napominju kako se sustavno iz federalnih institucija vlasti doziraju dezinformacije, kako udruge iz Domovinskog rata Široki Brijeg blokiraju rad skupine za pitanja vojnih evidencija iz područja vojne obveze na prostoru općine Široki Brijeg. Ovakvim ponašanjem Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata FBiH krši zakone koje donosi federalne Vlada. U zakonu piše da potvrde i uredbe pripadnosti oružanim snagama o obavljanju zapovjedne dužnosti, formacijskom odličju, osobnom odličju, nesposobnosti za vojnu službu, ratnom priznanju ili odličju i okolnostima ranjavanja, zbog ostvarivanja prava na povoljnije umirovljenje izdaju nadležne organizacijske jedinice Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata u općinama prema mjestu gdje se vode evidencije o pripadnosti oružanim snagama podnositelja zahtjeva. Iz primjera u Širokom Brijegu vidi se da resorno ministarstvo za pitanje branitelja, nezakonito odrađuje svoj posao, tjerajući branitelje u egzistencijalnu neizvjesnost. Traže da se žurno napravi skupina za pitanja vojnih evidencija iz oblasti vojne obveze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?