Naslovnica

Umjesto u klupama djeca ostala kući

Prvog dana nastave nastali su problemi jer se u nekim mjestima zbog (ne)financiranja autobusni prijevoznici uopće nisu pojavili
03. rujna 2013. u 09:20 0 komentara 102 prikaza
Prvašići
Foto: Stojan Lasić

Školskim zvonom koje se oglasilo u 8 sati, jučer ujutro službeno je nakon ljetnih praznika počela nova školska godina. Najveće uzbuđenje jer otvaraju novo životno poglavlje, đačko doba, sigurno su osjećali brojni prvašići diljem BiH, njih oko 20.000. Većina, ali ne i svi učenici iz razloga što nisu imali osiguran prijevoz do svojih škola.

Nije bilo autobusa

Naime, jedna majka je kontaktirala redakciju rekavši kako njezino dijete nije otišlo na nastavu prvi dan škole u Osnovnu školu Marina Držića na Buni. Uzbuđena djeca su se spremala za školu, ali autobus nije došao. “Djeca nisu otišla u školu, kao da nismo u 21. stoljeću. Autobus se nije pojavio i ostali su kući. Djeca su ranije imala besplatne godišnje karte i sada su nam rekli da ćemo plaćati mjesečno kartu, ali evo ni to nismo dobili”, kazala je ogorčena majka. Saša Jarmanović, ravnatelj škole je potvrdio informaciju i rekao da nekolicina školaraca nije došla na nastavu, i to iz prigradskih naselja Žitomislić i Ortiješ. Kako smo saznali, Grad Mostar nije uplatio sredstva prijevoznicima zbog čega na prvi dan škole neki autobusi nisu vozili. Buna nije bila jedini takav slučaj, jer ni u nekoliko škola na području općine Travnik, te još nekim dijelovima općine gdje nastavni proces ovisi o prijevozu učenika, učenici nisu pristigli. Radi se o školama u kojima se nastava izvodi po bosanskom planu i programu. Iako je Vlada SBŽ na posljednjoj sjednici donijela odluku o izdvajanju nešto više od 1,6 milijuna KM za financiranje troškova prijevoza učenika, aneksi ugovora do početka nove školske godine nisu potpisani s četiri prijevoznika. “Oni su tražili povećanje cijene prijevoza za deset posto. To je zakonski neizvedivo i mi na to nismo mogli pristati. Nastavu ćemo nastojat organizirati što prije, vjerujem da ćemo već sutra moći organizirati prijevoz za polovinu učenika, a i za ostale ćemo prijevoz nastojati organizirati što prije, po procedurama koje imamo na raspolaganju i koje su brže od javnog natječaja“, kazao nam je Jozo Jurina, ministar obrazovanja SBŽ nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora s prijevoznicima. Što se tiče ostalih gradova i mjesta, u većini je upriličena lijepa dobrodošlica za školarce, pogotovo za prvašiće. U Ljubuškom je školsko zvono pozvalo učenike u učionice gdje su im učitelji i profesori pročitali raspored i ukratko porazgovarali o obvezama i zadaćama koje pred njima stoje u školskoj godini. U najmlađoj općini u BiH - Posušju nastava je krenula s obiljem radosti. Nakon rasporeda po smjenama, u 10 sati je služena je misa pod hrastovima u posuškoj župi.

Pokloni za prvašiće

Jako lijepo je bilo u OŠ Čerin gdje su prvašići imali svečani prijam s prekrasnim programom, na kojem je predstavnik Unio Foodsa Darko Leko uručio prigodne darove za 53 čerinska prvašića. Darove su dobili i prvašići u livanjskoj općini koje je obradovalo Udruženje građana za pomoć socijalno ugroženoj djeci BiH “Futurebag-Torba za budućnost” iz Beča. Naime, 239, koliko ih je upisano ove godine, dobili su besplatne školske torbe i potrebni pribor. (M. P., P. C., Ž. M., I. K., A. P.)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.