Preustroj

Umjesto Deset županija, dvije jedinice u FBiH

zemljovid
VL FOTO
09.10.2011.
u 12:05

Strane administracije smatraju da bi novo uređenje riješilo hrvatsko - bošnjački spor

Financijski slom, loš rad, kompliciran ustroj, zaostajanje za Republikom Srpskom, početak rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, sve su to razlozi zbog kojih se odavno unutar administracije Sjedinjenih Država, ali i nekih europskih zemalja razmišlja da bi Federaciju BiH nastalu u Washingtonskom sporazumu valjalo administrativno redizajnirati. To se prije svega odnosi na promjene sadašnjih granica administrativno-teritorijalnih jedinica – županija unutar Federacije BiH i stvaranje nekih novih ustrojbenih jedinica.

Pri tome postoji nekoliko mogućih rješenja o kojima se duže razmišlja, no sve nose jednak broj prednosti kao i manjkavosti. Prvi je, a koji je ponajmanje prihvatljiv sarajevskoj čaršiji da se od deset federalnih županija ustroje tek dvije. 
I pri tome rješenju postoje najmanje dva različita gledanja. Prvi je da se ujedine prostorno bliske županije poput Posavske s Tuzlanskom i Sarajevskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Zeničko-dobojskom a s druge strane Hercegbosanska s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom te Unsko-sanskom.

U tome slučaju Hrvati bi bili još razvučeniji i predstavljali još manju političku zapreku za brojnije Bošnjake i takav prijedlog nije prihvatljiv hrvatskoj politici. Okrupnjavanje pak većinskih hrvatskih županija preko diskontinuiteta županija i općina okosnica je pak prijedloga iz Novotravničke deklaracije, a to bi pak dovelo do stvaranja praktično nacionalnih podentiteta – županija unutar Federacije BiH. Istodobno, unutar američke administracije koja također prilagođava razmišljanje aktualnoj potrebi sve donedavna kao moguće rješenje govorilo se o stvaranju tri ili četiri županije – regije od sadašnjih deset.

No, čak i da se takvo prekomponiranje teritorijalno bude poklapalo s interesima najvećeg broja Hrvata, bez mogućnosti da Hrvati samostalno biraju svoje nacionalne PREDSTAVNIKE, a ne da se političkim sustavom majorizacije brojnijih Bošnjaka nameću PRIPADNICI ovoga naroda, nije moguće riješiti probleme u Federaciji. Odgovor na to pitanje je srž rješenja najozbiljnije krize u BiH. Makar, do onoga trenutka do kada Hrvati budu konstitutivan narod!

Ključne riječi

Komentara 2

CI
cinbenik
14:10 09.10.2011.

Nazadno i nepotrebno razmisljanje,ako nam je cilj ulazak u EU,gdje sve ove pretpostavke padaju u vodu i postaju nebitne,a nadam se da je cilj upravo ulazak u EU sto HDZe sa svojim stavovima koci i ovako pretpostavlja.

SL
slavonac031
17:16 13.10.2011.

Današnji položaj Hrvata u BIH rezultat je udruženog napora politike HDZ-a u Zagrebu te oba HDZ u BIH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?