IZBOR

Umirovljenik, dva profesora i novinar u utrci za UO BHRT-a

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
01.12.2011.
u 10:17

RAK dostavio Parlamentu BiH rang-listu s četiri kandidata

Parlament BiH birat će između četiri kandidata novog člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH (BHRT) iz reda bošnjačkog naroda. Regulacijska agencija za komunikacije (RAK) provela je izbornu proceduru i utvrdila rang-listu na kojoj su četiri kandidata, a onaj koga izabere državni parlament trebao bi početkom iduće godine zamijeniti Ahmeda Žilića u Upravnom odboru BHRT-a. Ukupno je primljeno sedam prijava, ali tri uopće nisu uvrštena na rang-listu.

Najviše iskustva

Prvi o kojem će se, sukladno proceduri zastupnici izjašnjavati je novopečeni umirovljenik, inače dugogodišnji djelatnik RTV BiH, a kasnije i BHRT-a Esad Gotovuša. On je, između ostalog, bio direktor Medijskog centra Javnog rtv servisa BiH, te direktor RTV produkcije BHRT-a. Prema njegovom životopisu lako se može zaključiti da od svih kandidata ima najviše radio-televizijskog iskustva. Povjerenstvo RAK-a je kao drugorangiranog navelo sveučilišnog profesora iz Tuzle, Nedžada Ibrahimovića. On trenutačno predaje na Filozofskom fakultetu u Tuzli predmet Hibridni novinarski žanrovi, a u svom životopisu naveo je autorstvo nekoliko dokumentarnih filmova snimanih u Nizozemskoj.

Trećerangirani kandidat je Ibrahimovićev kolega s Filozofskog fakulteta u Tuzli, Najil Kurtić. Prije nego se posvetio znanstvenoj karijeri (profesor komunikologije) Kurtić je od 1996. do 1998. godine bio predstojnik ureda guvernera nekadašnje Tuzlansko-podrinjske županije. On je ujedno i jedini kandidat koji je na bilo koji način sudjelovao u vlasti I politici uopće.

Najviše klasičnog novinarskog iskustva ima četvrti kandidat, Arif Mesihović, koji je kao novinar i urednik radio na TV-u Sarajevo i RTVBiH, a bio je i šef sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa te urednik SFOR-ova Radija Mir. Kratko je bio i glavni i odgovorni urednik novinske agencije ONASA, a zadnje četiri godine radi u privatnoj kompaniji.

Hrvatski član

Zastupnički dom bi se o ponuđenim imenima trebao izjašnjavati 8. prosinca, a Dom naroda nešto kasnije. Dosadašnje iskustvo govori da će najbolje proći oni koji budu najbolje politički lobirali među parlamentarnim strankama. Najbolje se to vidjelo pri izboru hrvatskog člana UO BHRT-a, koji zbog blokada u Parlamentu BiH još nije okončan, iako je RAK svoj dio posla obavio prije više od godinu dana. Slično je i sa srpskim članom, čiji je izbor također blokiran u Parlamentu BiH. Prema nekim informacijama, slična situacija bi se mogla ponoviti i pri izboru bošnjačkog člana UO BHRT-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?