20 000 LJUDI

Umirovljenici moraju dokazati da su živi, ili ostaju bez primanja

umirovljenici
Pixsell
28.09.2013.
u 11:25


Potvrde o životu moraju poslati samo oni koji ne žive na prostoru Federacije BiH

Umirovljenici koji žive u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i drugim stranim zemljama, a mirovinu primaju iz Federacije BiH ovih dana će proći kratki tečaj informatike. Ne, ne radi se o nekom projektu NVO-a nego o činjenici kako svi ti umirovljenici trebaju federalnom Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje dostaviti potvrdu o životu. Rok za dostavu ove potvrde je kraj ove godine, ali u RH je već zavladala panika o ovom pitanju.

Panika umirovljenika

Jedan od tih umirovljenika je Ivan Đurašević iz Vinkovaca koji je od 1997. u mirovini, a dio mirovine prima i iz BiH jer je kao strojarski tehničar radio, osim u Hrvatskoj i Srbiji, i u nekoj bosanskohercegovačkoj tvornici. - Sasvim slučajno sam pretraživajući internet otvorio web-stranicu njihovog mirovinskog i zaprepastio se kada sam pročitao obavijest koja se odnosi na mene. U obavijesti za umirovljenike s prebivalištem izvan FBiH u koje i ja spadam, pisalo je da su dužni dostaviti potvrdu o životu do kraja godine, i to tako što će obrazac preuzeti s njihove web-stranice, ispuniti ga i potvrditi u svom mirovinskom te original poslati isključivo poštom u Sarajevo, ili Mostar uz napomenu kako nedostavljanje potvrde o životu do kraja godine, kako su naveli, “dovodi do obustavljanja isplate mirovine”. Tko od 8 tisuća umirovljenika, koliko nas u Hrvatskoj prima mirovinu iz BiH, ima računalo? Potvrdu o životu, a to je obrazac koji smo i do sada krajem godine morali dostaviti kako bi u Mirovinskom znali da smo živi, do sada su nam dostavljali poštom i njega ovjerimo u Mirovinskom gdje živimo i pošaljemo poštom. Ako stvarno budu obustavljali mirovine ako im potvrdu o životu ne dostavimo na printanom obrascu, mnogi će ostati bez mirovine - kaže Ivan Đurašević. Stjepan Bogutovac iz Gunje koji je 20 godina radio kao službenik Sarajevske banke, priznaje kako nije čuo za ovu obavijest iako je često na internetu. - Nikada mi nije palo na pamet otići na njihovu stranicu, ali sada ću morati. Ovdje u županjskoj Posavini puno je umirovljenika koji primaju mirovinu iz BiH i sve su to stariji ljudi i rijetki među njima imaju računalo ili pretražuju internet pa ni ne znaju za ovu obavijest i što moraju učiniti pa bi se moglo dogoditi da neki ostanu bez mirovine. Primijetit će da nešto nije u redu tek kada im mirovine prestanu dolaziti, a tada može biti kasno - kaže Bogutovac. Iz MIO FBiH poručuju kako nema razloga za paniku.

Ostvariti uštede

- Zbog financijskih razloga, odnosno nastojanja da se na svakom području izvrše maksimalne moguće uštede, odlučili smo pozivati umirovljenike da na ovaj način šalju potvrde o životu. Smatramo da u 21. stoljeću računalo i pristup internetu nisu nepoznanica ni umirovljenicima, ili pak nekome od njihovih ukućana, prijatelja, te da ne bi trebalo biti ozbiljnijih problema u dostavljanju potvrde - rekao nam je glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić. Dodao je kako će MIO uskoro početi s kampanjom kako bi informirao umirovljenike o ovim promjenama. Kampanja će se voditi ne samo u BiH nego i u stranim medijima. - Mirovine će biti obustavljene tek ako ne dobijemo potvrdu do ožujka, odnosno, isplate mirovine za veljaču. Imamo oko 20.000 osoba koje primaju mirovinu u stranim zemljama i očekujemo kako će nam svi oni do zadanih rokova dostaviti potvrde - zaključio je Kvesić. U protivnom, svi oni koji ne dostave potrebne dokumente suočit će se s blokadom isplate mirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?